Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe SUA respinge temerile Rusiei privind scutul antirachetă din România

SUA respinge temerile Rusiei privind scutul antirachetă din România

Oficialii americani au respins plângerile Rusiei, care a dorit garanţii legale din partea Statelor Unite că scutul antirachetă nu va avea ca ţintă rachetele sale, scrie New Work Times. De asemenea SUA a reiterat invitaţia de a participa la un sistem comun de apărare antirachetă pentru Europa.

Rusia şi-a exprimat imediat criticile la adresa acordului dintre Bucureşti şi Washington, privind locul unde vor fi amplasaţi interceptorii americani, pe teritoriul României, dar a şi afirmat că decizia de amplasare a scutului antirachetă în România ignoră angajamentele luate de Statele Unite că Rusia va avea un rol în procesul de luare a deciziilor.

"Regretăm să spunem că paşii practici privind construirea unui segment european al sistemului global american de apărare au fost făcuţi fără a se ţine cont de dialogul ruso-american pe tema apărării antirachetă, care a început în baza unei decizii a preşedinţilor Dmitri Medvedev şi Barack Obama", se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Oficialii americani au respins aceste critici, pledând pentru o cooperare cu Rusia, privind apărarea antirachetă.

"Cooperarea privind apărarea antirachetă cu Rusia este un obiectiv cheie pentru Statele Unite", a declarat un oficial din cadrul Departamentului Apărării SUA.

"Noi credem că o cooperare în privinţa apărării antirachetă este în interesul de securitate al ambelor ţări", a adăugat el. "Căutăm activ o cooperare cu Rusia prin canale bilaterale şi prin intermediul NATO. Cooperarea este cea mai bună cale de a oferi Rusiei transparenţă şi asigurări că apărarea antirachetă nu este o ameninţare la adresa securităţii sale", a conchis el.

Citeşte mai multe despre:   SUA,   Rusia,   scut antiracheta,   critici