Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe SUA: Statuia lui Abraham Lincoln din Wisconsin, la un pas de a fi dărâmată. „Este un simbol al supremației albe"

SUA: Statuia lui Abraham Lincoln din Wisconsin, la un pas de a fi dărâmată. „Este un simbol al supremației albe"

Un articol de: Andrei Ștefan - 04 Iul 2020, 15:15
SUA: Statuia lui Abraham Lincoln din Wisconsin, la un pas de a fi dărâmată. „Este un simbol al supremației albe" Galerie foto (2) Externe

După uciderea ”brutală” a afro-americanului George Floyd, un val de proteste a cuprins SUA, dar și alte țări, manifestanții militând sub sloganul „Black Lives Matter”, cuvinte devenite emblemele luptei împotriva rasismului.

Demonstrațiile au condus la vandalizarea și decapitarea unor monumente închinate mai multor personalități istorice, pe care oamenii le-au asociat cu acțiuni rasiste.

De exemplu, o statuie a exploratorului italian Christopher Columb din Richmond, Virginia a fost doborâtă de un grup de protestatari, care au incendiat-o și au aruncat-o într-un lac.

Și în Richmond, fosta capitală a Statelor Confederate ale Americii, reprezentând sudul sclavagist în timpul Războiului de Secesiune, statuile confederate sunt considerate de criticii lor drept simboluri ale gloriei din perioada sclavagistă a Statelor Unite ale Americii, fiind astfel vandalizate.

 

Statuia fostului președinte al Statelor Unite, Abraham Lincoln, la un pas de a fi dărâmată

 

Studenții activiști la Universitatea Wisconsin-Madison cer că statuia fostului Președinte al SUA, Abraham Lincoln, care a pus capăt sclaviei, să fie îndepărtată pentru că acesta reprezintă, în opinia lor, "un simbol al supremației albe", notează The Daily Wire.

„Două organizațîi studențești, Uniunea Studenților Negri (the Black Student Union) și Coaliția pentru Incluziunea Studenților (the Student Inclusion Coalition) au cerut îndepărtarea statuii la începutul lunii iunie, cu câteva zile după ce a murit George Floyd în custodia poliției din Minneapolis și după ce au izbucnit proteste în toată națiunea, în semn de revoltă față de injustiția rasială", scrie Wisconsin State Journal. "

Statuia lui Lincoln este localizată pe campusul școlii de peste un secol.


Președinta Uniunii Studenților Negri, Nalah McWhorter, a declarant pentru un ziar local: „Ca el să fie pe vârful dealului Bascom, o puternică plasare pe campusul nostru, este în sine un simbol al supremației albe".

Aceiași activiști radicali au distrus statuile președinților George Washington, Thomas Jefferson, Ulysses S. Grant și au încercat să dărâme statuia fostului președinte Andrew Jackson, înainte de a fi împiedecați de ofițeri de poliție. De asemenea, protestatarii au mai dărâmat alte două statui la Capitoliul statului- una a abolitionistului Hans Christian Heg și una a unei figuri feminine reprezentând motto-ul statului – „Forward” (Înainte).A fugit la mare, la Mamaia, deşi părinţii n-o lăsau. Le-a trimis o poză de acolo, dar şoc: au văzut cum arată de la talie în jos

 

Statuile confederate vor fi înlăturate din Richmond

 

În acest context, autoritățile din Richmond au început să demonteze monumentele ridicate în memoria armatei confederate.

Una dintre cele mai importante statui este cea a comandantului-şef al armatei sudiste, generalul Robert Lee, care tronează de peste un secol în una dintre pieţele fostei capitale a Statelor Confederate ale Americii.

Angajaţii municipali au înlăturat deja o statuie a lui Stonewall Jackson, un alt general din armata sudistă.

„De la sfârşitul oficial al statutului de capitală a Confederaţiei în urmă cu 155 de ani, ne aflăm sub greutatea acestei moşteniri. Demontându-le, vom putea să începem să ne vindecăm şi să ne concentrăm atenţia asupra viitorului”, a explicat oficialul într-un mesaj video difuzat pe Twitter, motivându-și acțiunile.

 

Statuile din întrega lume, vandalizate în urma protestelor anti-rasism

 

Statuia ”Mica Sirenă” de la Copenhaga, cel mai cunoscut monument din Danemarca a fost vandalizată. O persoană necunoscută a scris cuvintele ”peşte rasist”, scrie AFP.

În primă fază s-a crezut că monumentul ”Mica Sirenă” conţine aluzii rasiste. Cu toate acestea, specialiștii demontează această idee. Pentru Ane Grum-Schwensen, specialist al operei lui Hans Christian Andersen, povestea ”Mica Sirenă” nu conţine niciun fel de aluzii rasiste. 

Și în Londra, statuile au avut de suferit. Printre statuile personalităților istorice, vandalizate în ultima perioadă la Londra, se numără statuia lui George Washington, a lui Winston Churchill sau a fostului rege al Belgiei, Leopold al II-lea, toate vizate pentru legăturile ce le reprezintă cu colonianismul, scrie BBC.

La solicitarea primarului Londrei, Sadiq Khan, numeroase statui (printre care ceaa lui Washington, Nelson Mandela sau Mahatma Ghandi) au fost protejate de cutii metalice gri, pentru a nu fi afectate de actele de vandalism.

 

Citeşte mai multe despre:   Black Lives Matter,   George Floyd,   SUA