Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe SUA şi UE, îngrijorate de invalidarea alegerilor din Chişinău. Klaus Iohannis TACE în continuare

SUA şi UE, îngrijorate de invalidarea alegerilor din Chişinău. Klaus Iohannis TACE în continuare

Un articol de: B1.ro - 21 Iun 2018, 12:19
SUA şi UE, îngrijorate de invalidarea alegerilor din Chişinău. Klaus Iohannis TACE în continuare Externe

Americanii şi europenii şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia de invalidare a alegerilor locale pentru funcţia de primar al Capitalei Republicii Moldova.
Ambasada SUA în Republica Moldova reaminteşte că principiul primordial al unui stat democratic este dreptul poporului de a-şi alege propria conducere şi atrage atenţia că este vorba de o "evoluţie îngrijorătoare, care continuă erodarea încrederii cetăţenilor moldoveni în procesul democratic".

"Statele Unite examinează îndeaproape detaliile referitoare la această decizie şi lucrăm cu partenerii noştri din societatea civilă şi din comunitatea diplomatică pentru a asigura supremaţia valorilor democratice adevărate", se mai arată în mesajul transmis de reprezentanţa diplomatică, pe Facebook.

 

Şi ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, se arată îngrijorat de decizia instanţei de judecată de a declara nule alegerile locale de la Chişinău, informează digi24.ro. Diplomatul a scris pe Facebook că "voinţa poporului trebuie respectată în orice societate care aspiră să devină democratică".

Până acum, nicio reacţie oficială privind decizia de invalidare a alegerilor locale din Chişinău nu a venit din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis.

Cel care a reacţionat a fost ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, care a afirmat că decizia instanţei din Republica Moldova reprezintă un lucru "foarte grav".
"Din păcate, este un lucru foarte grav din punctul meu de vedere să invalidezi un mandat care a fost obţinut printr-un vot popular. Sigur, nu cunosc toate detaliile despre prevederile legale din Republica Moldova, însă sincer consider că atunci când o persoană a fost validată printr-un vot popular foarte clar asemenea lucruri nu fac decât să creeze posibilităţi de înrăutăţire a relaţiilor dintre autorităţile din Republica Moldova şi partidele politice. Există posibilitatea ca aceste lucruri să aibă repercusiuni negative asupra stabilităţii în Republica Moldova", a spus miercuri, la Parlament, Meleşcanu.

Instanţa nu a confirmat marţi seară legalitatea alegerilor locale anticipate din Chişinău pentru funcţia de primar general, iar în consecinţă mandatul lui Andrei Năstase, câştigătorul scrutinului, nu a fost validat.
 

A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Citeşte mai multe despre:   SUA,   UE,   Republica Moldova,   Chisinau,   Andrei Nastase,   Klaus Iohannis,   Teodor Melescanu