Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe „Sub domnia terorii”. Cum a ucis China mișcarea pro-democrație din Hong Kong: „Începe revoluția culturală sângeroasă”

„Sub domnia terorii”. Cum a ucis China mișcarea pro-democrație din Hong Kong: „Începe revoluția culturală sângeroasă”

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 30 Iun 2020, 14:45
„Sub domnia terorii”. Cum a ucis China mișcarea pro-democrație din Hong Kong: „Începe revoluția culturală sângeroasă” Foto: Hepta - DPA Images / Mick Tsikas Externe

Parlamentul Chinei a adoptat, marți, controversata lege privind securitatea națională în Hong Kong. Nu a trecut mult timp și principalele organizații pro-democrație din regiune au anunțat că-și încetează activitatea. Oamenii se tem de pedepsele pe care le-ar putea primi în baza noii legislații. China susține că actul va combate subversiunea, terorismul, separatismul şi ingerinţa forţelor străine. În schimb, manifestanții pro-democrație și mai multe state occidentale acuză regimul comunist de la Beijing că urmărește practic să distrugă autonomia fostei colonii britanice.

 

Moare mișcarea pro-democrație din Hong Kong

 

Principalele organizații pro-democrație din Hong Kong au anunțat că-și încetează activitatea, după ce Parlamentul Chinei a votat legea privind securitatea națională din această regiune. Numeroși activiști se tem de represalii violente din partea regimului comunist de la Beijing.

„Legea marchează sfârșitul Hong Kong-ului așa cum lumea îl știe acum. Din acest moment, Hong Kong intră într-o nouă eră, cea în care domnește teroarea. Va fi exact ca ”Teroarea Albă” din Taiwan, cu condamnări politice, procese la secret, mărturii forțate, media suprimată, cenzură politică. Manifestanții riscă acum să fie extrădați în China și condamnați pe viață”, a explicat Joshua Wong, cunoscut activist pro-democrație și membru fondator al grupului Demosisto, citat de BBC.

Nathan Law, coleg al lui Joshua Wong, crede că legea adoptată de Parlamentul Chinei va marca începutul „unei revoluții culturate sângeroase”.

Law spune că nu va mai activa în Demosisto, dar va continua să lupte pe cont propriu pentru democrație. El a adăugat pe Twitter: „Rămâneți puternici, prieteni! Oamenii din Hong Kong nu au renunțat”. 

Câteva ore după declarațiile lor, dar și a altor membri ai Demosisto, grupul pro-democrație a anunțat dizolvarea: „Ne vom revedea”. 

Grupul pro-independență Frontul Național al Hong Kong-ului a anunțat și el că își încetează activitatea din regiune, urmând a acționa de peste granițe. Acesta ar avea filiale în Taiwan și Marea BritanieAngela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European

Baggio Leung, purtătorul de cuvânt al Frontului, care a și fost membru al parlamentului pentru o scurtă perioadă, în 2016, a anunțat că părăsește grupul. 

Dar Frontul susține că încetarea activității în Hong Kong nu înseamnă că lupta s-a terminat: „Azi nu e sfârșitul”.

„De acum, China va avea puterea de a-și impune propriile legi asupra oricărui suspect decide. Simplul fapt că autoritățile din China au trecut această lege fără ca oamenii din Hong Kong să o poată măcar vedea spune multe despre intenția lor. Scopul este să guverneze de acum Hong Kong-ul prin frică”, a explicat Joshua Rosenzweig, reprezentant al Amnesty International.

Evian Ting, purtătorul de cuvânt al guvernului din Taiwan a declarat, la rândul  său, că „mișcarea afectează grav libertatea, drepturile omului și stabilitatea în societatea Hong Kong-ului. Guvernul nostru condamnă ferm această mișcare și-și reiterează sprijinul pentru oamenii din Hong Kong, care se zbat pentru democrație și pentru libertate”.

 

Parlamentul Chinei a votat legea privind securitatea naţională în Hong Kong

 

Marți, Comitetul permanent al Congresului Naţional al Poporului, organul legislativ chinez, a adoptat cu unanimitate de voturi legea privind securitatea naţională în Hong Kong. Aceasta este o reacție la  manifestațiile pro-democraţie care au avut loc în regiunea autonomă.

Adoptarea legii este așteptată să acutizeze tensiunile deja existente dintre China și SUA, Marea Britanie şi alte state occidentale. Acestea susțin că legislația nu are alt scop decât să anuleze practic autonomia Hong Kong-ului.

Beijingul ar urma să înfiinţeze un birou de securitate naţională în regiune pentru a „supraveghea, ghida şi sprijini” guvernul de acolo.

Citeşte mai multe despre:   China,   Hong Kong,   miscari pro-democratie,   regim comunist,   cenzura,   libertate