Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un submarin rusesc nuclear emite radiaţii la un nivel de 100.000 de ori mai mare decât cel normal (FOTO)

Un submarin rusesc nuclear emite radiaţii la un nivel de 100.000 de ori mai mare decât cel normal (FOTO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 11 Iul 2019, 13:26
Externe

Epava unui submarin nuclear sovietic, care s-a scufundat în Marea Barents în 1989, emite un nivel extrem de ridicat de radiaţii, relatează The Independent, care citează raportul unei echipe de investigaţii ruso-norvegiene.

Potrivit raportului, epava submarinului "Komsomolets" emite niveluri de 100.000 de ori mai mare de radiaţii peste nivelul normal. Concluzia a venit în urma analizării unor mostre de apă colectate din sistemul de ventilare al epavei.

"Rezultatele sunt preliminare. Vom examina mostrele în detaliu după ce ajungem acasă", a precizat Hilde Elise Heldal, din cadrul Institutului Norvegia de Cercetare Marină.

Masuritorile sunt în măsură să îngrijoreze, mai ales că în 2008 - data ultimelor măsurători -, fusese detectată doar o mică scrugere de radiaţii.

Potrivit echipei de cercetători, conducta de ventilaţie din care au colectat apa contaminată ar avea legătură directă cu reactorul submarinului.

Epavă din titanium a submarinului "Komsomolets" se afla la o adâncime de 1.680 de metri, la 418 kilometri de coastă norvegiană. El s-a scufundat în 1989 din cauza unui incendiu produs de un scurt-circuit din camera motorului. Cu toate acestea, nava a reuşit să ajungă la suprafaţă, unde a rămas aproximativ cinci ore.

În cele din urmă, 42 din cei 69 de marinari au murit, aproape toţi de hipotermie, în timp ce aşteptau să vină ajutor.

Pe 2 iulie 2019, încă 14 marinari ruşi au murit la bordului unui alt submarin rusesc din cauza unui incendiu produs în compartimentul bateriei. Și acel submarin se afla  situat tot în Marea Barents.

Foto: Submarinul nuclear sovietic "K-278 Komsomolets" în 1986 (sursă foto: Wikipedia)

 
 
 
Loading...