Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ameninţarea vine din adâncuri. Submarinele Rusiei care "colcăie" în mări şi oceane ar putea distruge cablurile submarine de internet, avertizează comandatul suprem al NATO în Europa

Ameninţarea vine din adâncuri. Submarinele Rusiei care "colcăie" în mări şi oceane ar putea distruge cablurile submarine de internet, avertizează comandatul suprem al NATO în Europa

Un articol de: - 03 Apr 2018, 13:19
Ameninţarea vine din adâncuri. Submarinele Rusiei care "colcăie" în mări şi oceane ar putea distruge cablurile submarine de internet, avertizează comandatul suprem al NATO în Europa Externe

Avertisment îngrijorător al Comandantului suprem al forțelor NATO în Europa, Curtis Scaparrotti, cu privire la intenţiile ascunse ale Moscovei.
Scaparrotti susține că navele și submarinele Rusiei "colcăie" în mările și oceanele lumii cu misiunea de a provoca probleme la nivelul cablurilor subacvatice de internet care fac legătura între continente.

În prezent, peste 95% din traficul comunicațiilor internaționale circulă prin cabluri submarine cu fibră optică, astfel că eventualele pagube ar fi imense. Spre exemplu, prin aceste cabluri - deținute majoritatea de giganți precum Google sau Microsoft - au loc zilnic tranzacții fianciare de 10 trilioane de dolari, scrie digi24.ro, citând Business Insider.

"Marina rusă, în special segmentul submarinelor, desfășoară o activitate cum nu am mai văzut din anii 1980", a atras atenţia recent oficialul NATO în Congresul Statelor Unite.

Mai mult, tăierea unor asemenea cabluri ar fi o lovitură strategică letală, din perspectiva informațiilor militare: comunicarea dintre oficialii de la Pentagon și trupele americane care luptă în Orientul Mijlociu ar fi brusc întreruptă. Curtis Scaparrotti nu a precizat însă în ce zonă a lumii este în special concentrată activitatea navală rusească.

Oficialii NATO mai atrag atenţia că nu flota militară a Rusiei reprezintă principala amenințare, ci Directoratul rusesc de Cercetare Marină, conform CBS News. Navele și dronele submarine ale Rusiei derulează, sub aparența unor activități științifice neutre sau a misiunilor de salvare, și alt soi de activități.

Un bun exemplu este oferit de nava de cercetări submarine Yantar, care este una dintre navele de spionaj cele mai sofisticate ale Rusiei, deşi estetica sa sugerează doar un modest vas de oceanografie. 
Până şi presa oficială rusă glorifica anul trecut într-un articol echipamentele de pe celebra navă capabile să se "conecteze la cabluri de comunicare supersecrete", subliniind că Yantar avusese în 2015 o misiune de colectare de informații legate de senzori militari subacvatici din aperele teritoriale ale SUA, în Kings Bay.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   Yantar,   NATO,   Curtis Scaparrotti