Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Suedia anunță că va declanșa o investigație privind scandalul adopțiilor internaționale

Suedia anunță că va declanșa o investigație privind scandalul adopțiilor internaționale

Un articol de: George Lupu - 22 Feb 2021, 15:30
Suedia anunță că va declanșa o investigație privind scandalul adopțiilor internaționale sursa foto: pixabay Externe

O amplă anchetă privind adopțiile internaționale desfășurate până în anul 1990 a fost anunțată de autoritățile suedeze, după ce au fost exprimate îngrijorări rferitoare la posibilitatea ca unii copii să fi fost luați de la părinții lor biologici în mod ilegal, relatează Reuters.

 

Acuzații grave privind adopțiile internaționale în Suedia

 

Copii ar fi fost furați de la părinții lor sau cumpărați de rețele infracționale care i-au oferit spre adopție cu colaborarea autorităților locale care au furnizat documente false. În unele cazuri mamelor li s-a spus că bebelușul a murit la naștere când de fapt acesta a fost dat spre adopție internațională.

Majoritatea adopțiilor din Suedia sunt organizate de organizații non-profit sub supervizarea guvernului. Autoritățile elvețiene au anunțat la rândul lor în luna decembrie a anului trecut că vor revizui posibila adopție ilegală a unor copii din străinătate, la trei ani de la izbucnirea unui scandal privind acuzații că unii copii adoptați din Sri Lanka ar fi fost furați de către traficanții de carne vie de la familiile lor biologice.

Suedezii au adoptat în jur de 60.000 de copii din întreaga lume începând cu anii 1950, potrivit cotidianului Dagens Nyheter, mulți dintre aceștia provenind din Asia sau America de Sud.

Tot mai multe informații despre nereguli legate de adopțiile internaționale au început să iasă la suprafață în ultimii ani. În 2018 o comisie din Chile care a analizat practica a descoperit că mii de copii din familii sărace au fost trimiși în străinătate fără consimțământul părinților între anii 1950 și 2000. Familiile suedeze au adoptat în jur de 2.000 de copii din Chile începând cu anii 1970.

 

Controversele privind comerțul cu copiii din orfelinatele din România, după Revoluție

 Mărturia fratelui unei victime de la Onești, despre intervenția Poliției: De la început m-au luat cu minciuni. Au zis că ...

Și în România a existet în perioada tranziției mai multe scandaluri privind adoptarea copiiilor proveniți din zonele defavorizate de către familii din străinătate. Potrivit Digi24 neoficial, cifrele vechiculate de unii dintre foştii directori ai Oficiului Român pentru Adopţii arată că, în perioada 1990-2001, au fost adoptaţi în străinătate peste 30.000 de copii.

Pregătirile pentru aderarea României la Uniunea Europeană au adus România din nou în mijlocul unui scandal internaţional. Raportorul Parlamentului European pentru România, baronesa Emma Nichoson, a cerut blocarea adopţiilor internaţionale pe motiv că mulţi dintre copiii ajunşi în străinătate au dispărut.

În baza de date a Oficiului Român de Adoptii, care ar trebui să inventarieze adopțiile internaționale, poate fi găsit doar numarul copiilor dati spre adoptie în anii '90, nu si domiciliile sau numele lor si ale noilor parinti. În acest context, au eistat mai multe controverse privind comerțul cu copii din orfelinatele insalubre ale Romaniei după Revoluție.

 

Citeşte mai multe despre:   Suedia,   adoptii