Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Summit-ul de la Varșovia: Ce așteptări are NATO de la România

Summit-ul de la Varșovia: Ce așteptări are NATO de la România

Un articol de: - 09 Iul 2016, 12:01
Summit-ul de la Varșovia: Ce așteptări are NATO de la România foto: civitaspolitics.org Externe

Alianța Nord Atlantică are mai multe așteptări de la partenerul România, printre care continuitate în atitudinea pro-activă faţă de Alianţă şi îndeplinirea angajamentelor care privesc investiţiile în apărare, potrivit ambasadorului Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO, arată gandul.info.

"Aşteptările din partea NATO (...) sunt legate de continuitatea acestei atitutudini pro-active şi orientată spre consolidarea şi modernizarea Alianţei, continuitatea contribuţiilor extrem de apreciate şi bineînţeles indeplinirea angajamentelor asumate, inclusiv cele legate de investiţiile în apărare. În orice caz, din partea NATO, sunt apreciate şi creşterea graduala a bugetului apărării, dar şi faptul că alocarea acestor resurse se fare prioritar pentru investiţia în echipamente militare, în conformitate cu ţintele de capabilitati stabilite la nivelul NATO", a explicat Ducaru.

Cât despre viziunea sa despre aşteptările României de la Alianţă, înaltul oficial al NATO a spus că "acestea sunt convergente cu cele ale întregii Alianţe şi vizează asigurarea prin decizii politice, măsuri şi capabilităţi concrete consolidarea apărării colective a aliaţilor".

"Legat de acest aspect, doresc să subliniez că la nivelul alianţei, demersurile de planificare şi angajare a capabilităţilor militare, unităţile de integrare a forţelor, prezenţa militară avansată în statele de la frontiera alianţei, toate aceste măsuri sunt dezvoltate de o maniera calibrată, ca răspuns la contextul de securitate şi în spiritul indivizibilitatii securităţii Alianţei. Esenţa apărării colective constă în faptul că nu există discriminări în ce priveşte importanţa acordată securităţii Alianţei în faţa oricăror ameninţări indiferent de regiunile la care sun raportate: nord, nord-est, sud-est, sud, Marea Balitcă, Marea Neagră sau Mediterană", a remarcat ambasadorul Ducaru.

Potrivit specificațiilor aduse de acesta, în calitate de membru important în cadrul Alianţei, "România aduce câteva contribuţii semnificative la îndeplinirea obiectivelor prioritare ale NATO şi este în acelaşi timp beneficiar al implementării deciziilor aliate luate în scopul consolidării apărării colective şi‎ descurajării oricăror acţiuni care ar putea fi îndreptate împotriva ţărilor NATO în contextul actual de securitate internaţională", pe care l-a calificat drept "complicat".

Conform oficialului NATO, "găzduirea comandamentului multinaţional de divizie Sud-Est, şi Unităţii de integrare a forţelor de la Bucureşti; rolul special în sistemul de apărare antirachetă al NATO; contribuţia în domeniul apărării cibernetice, inclusiv în cadrul exerciţiilor aliate şi prin coordonarea Fondului privind sprijinirea Ucrainei în domeniul cibernetic; rolul de lider în cadrul unor proiecte în cadrul programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate (SPS), cum ar fi cel vizând Telemedicina".

"În acest context aş sublinia în mod particular continuitatea contribuţiilor importante ale României în cadrul operaţiunilor NATO", a adăugat Ducaru.

Ducaru vorbit și despre "angajamentul României, susţinut de forţele politice parlamentare de a creşte investiţiile în apărare la 2 la suta din PIB până în 2017 şi menţinerea acestui nivel, cel puţin pentru o decadă", cu mențiunea că acesta este "genul de angajament pe care secretarul General NATO l-a evocat cu titlu de exemplu pozitiv cu nenumarate ocazii".

"În ce priveşte proiecţia securităţii dincolo de teritoriul aliat, este aşteptată decizia Summitului de a creşte contribuţia NATO la sporirea capabilităţilor de apărare ale ţărilor partenere, atât cele de la graniţa estică, cât şi cele din vecinătatea sudică, astfel încât să fie consolidată capacitate acestora de a preveni sau a face faţă ameninţărilor de securitate cu care se confruntă", a mai spus, pentru într-un interviu acordat Mediafax, ambasadorul Sorin Ducaru, asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente.Venise să facă curățenie în casa unei bătrâne oarbe. În dormitorul femeii avea să facă o descoperire înfiorătoare. Se afla acolo de 20 de ani

Citeşte mai multe despre:   NATO