Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Summitul de la Varșovia: Polonezii şi balticii câştigă patru batalioane NATO, în timp ce declaraţia finală va include doar "propunerile României", fără vreun angajament din partea Alianţei

Summitul de la Varșovia: Polonezii şi balticii câştigă patru batalioane NATO, în timp ce declaraţia finală va include doar "propunerile României", fără vreun angajament din partea Alianţei

Un articol de: - 09 Iul 2016, 13:02
Summitul de la Varșovia: Polonezii şi balticii câştigă patru batalioane NATO, în timp ce declaraţia finală va include doar "propunerile României", fără vreun angajament din partea Alianţei foto: .theguardian.com Externe

Summitul de la Varșovia a fost intensiv discutat în media, inclusiv în presa românească, pe fondul posibilității ca România să se aleagă cu o flotă în Marea Neagră, în contextul amenințării pe care o reprezintă Rusia. Oana Popescu este unul dintre jurnaliștii care au abordat acest subiect, aceasta publicând un articol pe blogurile Adevărul.

Potrivit aprecierilor făcute de aceasta, a fost o prostie de la bun început să ne imaginăm că putem negocia orice care ar semăna cu o flotă, în doar 6 luni.

Aceasta expune motivele pentru care flota Mării Negre a fost o idee bună executată.

Primul este acela că ameninţarea rusească mai puternică şi imediată în regiune, spre deosebire de zona de sud.

"Al doilea motiv este faptul că Polonia şi statele baltice acţionează coordonat, coerent şi cu un lobby foarte puternic când e vorba să-şi promoveze interesele de securitate. Prin contrast, în sud, România are parte de doi vecini dificili: Bulgaria, care face adesea jocul ruşilor şi Turcia, care tratează Marea Neagră ca pe un lac turco-rusesc, dacă nu în întregime turcesc", explică Oana Popescu.

"Al treilea motiv, corelat cu cel anterior, este că sumitul are loc la Varşovia - şi nu întâmplător. Polonia şi balticii militează pentru obiectivele lor de securitate şi le negociază de ani de zile", își continuă jurnalista expunerea de motive.

Ultima parte a articolului explică de ce, din punctul de vedere al Oanei Popescu, repriza a doua se va juca după Varșovia, dar și cine a avut, de fapt, de câștigat în urma acestui summit.

"Sigur că în mod concret, polonezii şi balticii câştigă la acest summit patru batalioane NATO, în timp ce pentru flancul sudic există deocamdată o brigadă româno-bulgară pentru care vecinii noştri de la Sofia s-au angajat să trimită «până la 400 de trupe», care pot fi doar 20, după cum ne atenţiona premierul Boiko Borisov. Deocamdată, declaraţia finală se pare că doar va include «propunerile României», fără vreun fel de angajament din partea Alianţei", se explică în articol.

 Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce SECRET ascunde

Citeşte mai multe despre:   summit,   Varsovia,   NATO,   Polonia