Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Summitul NATO de la Varșovia: Ministrul Apărării al Republicii Moldova adresează rugămintea ca armata şi muniţiile Federaţiei Ruse să fie evacuate de pe teritoriul țării

Summitul NATO de la Varșovia: Ministrul Apărării al Republicii Moldova adresează rugămintea ca armata şi muniţiile Federaţiei Ruse să fie evacuate de pe teritoriul țării

Un articol de: - 10 Iul 2016, 10:43
Summitul NATO de la Varșovia: Ministrul Apărării al Republicii Moldova adresează rugămintea ca armata şi muniţiile Federaţiei Ruse să fie evacuate de pe teritoriul țării Foto: politik.md Externe

Ministrul Apărării, Anatol Șalaru a participat Summitul NATO de la Varșovia, iar în cadrul discursului său a precizat că de 25 de ani pe teritoriul Republicii Moldova staţionează ilegal trupele Federaţiei Ruse, potrivit LiberalTV.

Acesta a adresat rugămintea de „a susţine Republica Moldova în iniţiativa de transformare a misiunii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, într-o misiune civilă multinaţională, iar armata şi muniţiile Federaţiei Ruse să fie evacuate de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate.”

Doamnelor şi Domnilor,

În primul rând, vreau să mulţumesc pentru oportunitatea oferită Republicii Moldova de a participa la summit-ul de la Varşovia, care reconfirmă încrederea reciprocă şi este o dovadă că R.M. merge spre direcţia corectă. Faptul că ţara noastră este, din punct de vedere constituţional, un stat neutru nu înseamnă că nu există fronturi deschise de confruntare pe palier non-militar. Propaganda, măsurile economice, nesoluţionarea dosarului transnistrean şi staţionarea trupelor ruse rămân motive constante de îngrijorare. 

În contextul formulării măsurilor de adaptare şi management la mediul situaţiilor de criză, este indispensabil de a prioritiza consolidarea şi dezvoltarea capacităţilor de apărare a ţărilor aliate şi partenere din regiunile cu risc sporit. Trebuie să conlucrăm pentru a identifica soluţii pe termen lung, capabile să anticipeze şi să prevină eventuale situaţii de criză.

Din perspectiva R. Moldova, raporturile cu NATO şi ţările partenere sunt fundamentate pe 4 valori şi principii:

Primul dintre acestea este cooperarea. Acesta se materializează prin participarea la exerciţii şi diverse forme de instruire militară, în cadrul Parteneriatului pentru Pace, care permite militarilor noştri să devină interoperabili cu militarii ţărilor membre NATO. Un rezultat important obţinut la acest capitol este participarea contingentului Armatei Naţionale în misiunea KFOR din Kosovo. Mai mult ca atât, Republica Moldova îşi doreşte ca pe viitor să participe la cât mai multe misiuni internaţionale de menţinere a păcii. Un alt aspect important este că la moment suntem la etapa finală a negocierilor şi semnarea acordului de deschidere a Oficiului de Legătură NATO în R. Moldova.  Cel de-al doilea principiu este flexibilitatea. Astăzi, este nevoie nu doar de un angajament ferm privind parteneriatul dintre R. Moldova şi NATO, ci şi de transpunerea acestuia în practică, prin identificarea şi gestionarea provocărilor comune. Dacă imperativul NATO ţine de consolidarea graniţei de est a alianţei, preocupările de securitate ale statelor partenere din regiune merg, în continuare, până la necesitatea de a asigura precondiţiile existenţei statului.

Al treilea principiu este credibilitatea. Angajamentele asumate între alianţă şi statele non-membre de pe flancul estic trebuie să fie concrete şi credibile atât pentru părţile implicate, cât şi pentru actorii externi. Subliniem că măsurile şi acţiunile noastre au ca scop dezvoltarea capabilităţilor de apărare ale Republicii Moldova, şi nu prezintă nuanţe provocatoare la adresa vreunui stat sau entităţi. 

Nu în ultimul rând, este necesară creşterea gradului de interoperabilitate a forţelor armate. De aceea, ne dorim ca în cursul anului 2019 să găzduim în Republica Moldova un exerciţiu NATO/PfP de tip REGEX, care să servească drept platformă pentru realizarea unui centru de instruire regional permanent.Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului Educației

Stimaţi prieteni, 

De 25 de ani pe teritoriul Republicii Moldova staţionează ilegal trupele Federaţiei Ruse. Vă adresăm rugămintea de a ne susţine în iniţiativa de transformare a misiunii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, într-o misiune civilă multinaţională, iar armata şi muniţiile Federaţiei Ruse să fie evacuate de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate. 

În încheiere, reiterez că Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul dumneavoastră în procesul de dezvoltare a capabilităţilor de apărare, angajament asumat în iniţiativa DCB. Totodată, Republica Moldova va depune toate eforturile pentru a deveni un partener de încredere a alianţei.

Vă mulţumesc.

 

Citeşte mai multe despre:   Varsovia,   armata