Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Superbogații lumii plătesc impozite aproape de zero. Bezos, Musk, Soros și Buffet, în capul listei

Superbogații lumii plătesc impozite aproape de zero. Bezos, Musk, Soros și Buffet, în capul listei

Un articol de: Andrei Vlad - 09 Iun 2021, 08:40
Superbogații lumii plătesc impozite aproape de zero. Bezos, Musk, Soros și Buffet, în capul listei sursa Foto: hepta.ro / Zuma Press / Suzanne Cordeiro Externe

Cei mai bogați oameni din lume plătesc impozite infime, raportate la averile pe care le dețin. Printre miliardarii vizați se numără Jeff Bezos, Elon Musk, Warren Buffet și George Soros. Mai mult, unii dintre superbogații lumii nici măcar nu plătesc taxe la stat, relatează CNBC, în baza unor date confidențiale ale fiscului american. 

Averile celor mai bogați 25 de americani au crescut, cumulat, cu 401 miliarde de dolari în perioada 2014-2018, în timp ce o gospodărie americană din clasa de mijloc a câștigat în același interval aproximativ 70.000 de dolari, în condițiile în care au achitat taxe federale de 14%. În schimb, superbogații beneficiază deseori de „strategii de evitare a impozitelor, care nu sunt la îndemâna oamenilor obișnuiți", se precizează în analiză. 

 

Și-au crescut averile, dar au plătit mai puțini bani la stat

 

Pentru intervalul menționat, Jeff Bezos, fondatorul Amazon și Blue Origin, în prezent cel mai bogat om din lume, a plătit nu mai puțin de 1% rată reală de impozitare, adică 973 de milioane de dolari, potrivit ProPublica, asta în condițiile în care averea sa a cunoscut o creștere de 99 de miliarde de dolari. 

De asemenea, Bezos nu a plătit niciun ban pentru impozitele federale în anul 2007. Același lucru a făcut și în 2011. 

Al doilea cel mai bogat om din lume, Elon Musk, fondatorul Tesla și Space X, a plătit o rată de impozitare reală de 3,27%, adică 455 de milioane de dolari, pentru o creșterea a averii de 13,9 miliarde de dolari. În 2018 nu a plătit deloc impozite federale pe venit, deși a obținut un venit real de 1,52 miliarde de dolari. 

Controversatul George Soros nu a plătit impozite pe venit în perioada 2016-2018, după ce a înregistrat pierderi în investițiile sale. Cât despre magnatul din zona imobiliară, Warren Buffet, acesta a plătit doar 0,1% impozit pe venit, la o creștere a averii de 24,3 miliarde de dolari, în cinci ani. 

O purtătoare de cuvânt de la Casa Albă susține că dezvăluirea informațiilor este „ilegală”, iar FBI și autoritățile fiscale americane investighează situația. De partea cealaltă, ProPublica promite să prezinte noi date în săptămânile care urmează, conform BBC.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Citeşte mai multe despre:   Jeff Bezos,   Elon Musk,   Warren Buffet,   George Soros