Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Suspendarea președintelui și legea referendumului, dezbătute în presa străină: „CC va decide soarta țării”

Suspendarea președintelui și legea referendumului, dezbătute în presa străină: „CC va decide soarta țării”

Evoluţiile politice din România continuă să fie în vizorul presei internaţionale. Wall Street Journal redă declaraţiile lui Victor Ponta, care a spus că nu Angela Merkel va trebui să voteze în cadrul referendumului, în timp ce BBC aminteşte că disputele la nivel înalt ar putea pune în pericol acordurile internaţionale ale României. Reuters notează că soarta ţării va fi decisă de curtea Constituţională, după ce se va pronunţa asupra modificării legii referendumului.

Wall Street Journal relatează pe larg declaraţiile făcute de premierul Ponta, care a precizat că în cadrul referendumului nu vor vota liderii europeni ori Angela Merkel, ci poporul român, care va decide cine rămâne la conducerea ţării. Însă hotărârea Curţii Constituţionale a fost numai parţial favorabilă executivului, mai spun jurnaliştii, şi asta pentru că a respins eforturile sale de a limita jurisdicţia CCR asupra deciziilor parlamentare.

Curtea Constituţională a României a decis validarea suspendării şefului statului, precizează jurnaliştii Le Monde, iar funcţia i-a revenit acum, cu titlu interimar preşedintelui Senatului, Crin Antonescu. În articol se aminteşte şi de faptul că popularitatea lui Traian Băsescu a scăzut în ultimii doi ani, în special după adoptarea măsurilor de austeritate, astfel că şansele sale de a-şi păstra funcţia în urma referendumului ar putea fi în pericol.

Soarta preşedintelui român depinde de Curtea Constituţională, notează Reuters, care urmează să ia o decizie în privinţa modificării regulilor referendumului, propuse de rivalii săi politici.

„Haosul politic pune la îndoială acordul încheiat cu FMI iar guvernul este efectiv paralizat în urma disputelor. Leul a atins un nivel minim record faţă de euro, a scăzut cu încă 0.7 procente numai Luni, iar costurile la care se împrumută ţara au crescut”, scrie Reuters.

O reacţie dură vine din partea publicaţiei Israel National News, care titrează că "Guvernul român este critic pentru că se joacă cu Constituţia". Criza constituţională din interiorul ţării s-a declanşat odată cu suspendarea preşedintelui Băsescu, a cărui soartă va fi acum decisă de către popor. Jurnalişti precizează că  "abia din acest moment lucrurile devin amuzante. Guvernul condus de Victor Ponta a decis să schimbe regulile jocului, referindu-se la modificarea adusă legii referendumului.

Postul britanic BBC menţionează că le-a trebuit judecătorilor CCR 9 ore pentru a ajunge la o decizie cu privire la constituţionalitatea suspendării. Guvernul Ponta, care a venit la putere în urmă cu şase săptămâni, spun jurnaliştii, a dur criticat de Angela Merkel, iar conflictul dintre preşedinţie şi executiv pare de parte de a se fi încheiat, se arată în articol.

Judecătorii au decis luni că revocarea lui Blaga și Anastase este constituțională și că procedura de suspendare a lui Băsescu a fost respectată.

Presa străină, cu ochii pe România
Embed:

 


Citeşte mai multe despre:   referendum,   Reuters