Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Sute de morţi în Libia: Gaddafi şi-a angajat mercenari pentru a nu fi trădat de armată

Sute de morţi în Libia: Gaddafi şi-a angajat mercenari pentru a nu fi trădat de armată

Cel mai longeviv dictator din Orientul Mijlociu, "colonelul " Muammar al-Gaddafi se află în cel mai delicat moment al carierei sale, de la preluarea puterii acum 40 de ani. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în marile oraşe din Libia, inclusiv în capitala Tripoli, pentru a cere plecarea de la putere a "supremului conducător". În replică, Gaddafi a pornit un adevărat genocid împotriva propriului popor, fiind înregistrate deja sute de victime.

Punctul cheie al oricărei revolte de acest tip este armata. Până acum, în Libia armata pare să stea în expectativă, dar Gaddafi a luat deja măsuri pentru a se feri de o eventuală trădare. El a apelat la mercenari pentru a-i ţine departe pe protestatari. Rezultatul: sute de morţi în întreaga ţară, potrivit ultimelor surse fiind înregistrate peste 500 de victime.

Deşi iniţial unii lideri ai opoziţiei libiene anunţau că armata s-a alăturat protestatarilor, informaţia nu a fost confirmată oficial. Singura certitudine o reprezintă dezertarea a doi piloţi, care şi-au condus avioanele militare până în Malta, unde au solicitat azil politic.

Televiziunea publică din Libia este în continuare controlată de Gaddafi, acesta având luni noapte şi o scurtă intervenţie televizată, pentru a nega zvonurile privind o eventuală fugă a sa în Venezuela. Dictatorul se confruntă şi cu o scindare în propria familie, cei doi fii ai săi având viziuni diferite în privinţa felului în care Guvernul ar trebui să reacţioneze în faţa valului de proteste.

Comunitatea internaţională a condamnat ferm crimele din Libia, dar nici o mare putere nu a dat senzaţia că şi-ar dori să se amestece decisiv în această situaţie delicată. Majoritatea analiştilor prevăd o escaladare a violenţelor în următoarea perioadă, dar şi faptul că, până la urmă, regimul Gaddafi nu va rezista presiunii străzii. Totuşi, liderul libian pare încă stăpân pe situaţie, chiar dacă a pierdut sprijinul unei bune părţi a nomenclaturii interne.

Violenţe în Libia: Gaddafi nu cedează

Citeşte mai multe despre:   Libia,   Muammar Gaddafi,   Tripoli,   armata,   Venezuela,   genocid