Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Szabolocs Dull, despre culisele concedierii sale de la principalul portal de știri din Ungaria: „Libertatea noastră s-a încheiat, cu siguranță” / Val de demisii și proteste, după plecarea sa

Szabolocs Dull, despre culisele concedierii sale de la principalul portal de știri din Ungaria: „Libertatea noastră s-a încheiat, cu siguranță” / Val de demisii și proteste, după plecarea sa

Un articol de: Vladimir Ionescu - 31 Iul 2020, 13:57
Szabolocs Dull, despre culisele concedierii sale de la principalul portal de știri din Ungaria: „Libertatea noastră s-a încheiat, cu siguranță” / Val de demisii și proteste, după plecarea sa foto: Facebook Externe

Szabolocs Dull, redactorul-șef demis de la Index.hu, principalul portal de știri din Ungaria, a vorbit într-un interviu pentru Deutsche Welle despre culisele concedierii sale, care aveau să pornească un lanț de demisii în masă și să declanșeze proteste antiguvernamentale la Budapesta, pentru libertatea presei – tot mai pusă la îndoială de acțiunile regimului Viktor Orban de-a lungul anilor petrecuți la guvernare.
 

Szabolocs Dull, despre culisele concedierii sale de la principalul portal de știri din Ungaria


 

În vârstă de 36 de ani, Szabolocs Dull a studiat franceza și științele comunicării la Universitatea Eotvos-Lorand din Budapesta. Printre altele, el a activat ca ziarist la postul public Kossuth Radio, dar și la portalele de știri Origo și Index, unde avea să devină redactor-șef în 2019. Chiar și în prezent, Dull își continuă studiile, în zona de drept, în capitala Ungariei.

Întrebat dacă a fost surprins de concediere, Szabolocs Dull a răspuns: „Forma în care am fost concediat a fost în orice caz o surpriză, fiindcă directorul Fundaţiei Index, şeful meu, László Bodolai, m-a invitat într-un loc în afara redacţiei, pentru a discuta, după cum mi-a spus, despre o chestiune de afaceri. Când am ajuns acolo, mi-a înmânat fulgerător actul de demitere. Nu a fost o surpriză procesul care a culminat cu demiterea, fiindcă în ultimele săptămâni existaseră destule fricţiuni fiindcă am luat public apărarea independenţei redacţiei, care era supusă atacurilor”.
 

E sfârșitul independenței Index.hu, spune Szabolocs Dull


 

Referitor la faptul că, de câțiva ani, printre coproprietarii Index.hu se numără oameni apropiați de regimul Viktor Orban, el a explicat: „Într-adevăr, în ultimii ani şi-au făcut apariţia oligarhi, oameni de afaceri apropiaţi ai guvernului, care au cumpărat acţiuni la Indamedia, firma de publicitate a Index. De aceea redacţia era neliniştită. De aceea, în urmă cu mai bine de doi ani am pus două condiţii foarte clare: independenţa redacţiei privind conţinutul editorial trebuie menţinută. A doua: nu este permisă imixtiunea din afară în componenţa redacţiei. Săptămânile trecute au existat încercări de încălcare a celei de-a doua condiţii. A fost aşa-numitul plan de externalizare, potrivit căruia urma ca majoritatea redacţiei să fie împărţită pe diverse firme externe. Aceasta ar fi însemnat sfârşitul nostru”.

Întrebat dacă i s-a părut corectă decizia colegilor săi de a demisiona ca reacție la concedierea sa, Dull spune: „Când am adus la cunoştinţa redacţiei că am fost demis, mi-am rugat colegii să apere Index ca pe un simbol al libertăţii presei ungare şi să-şi continue activitatea. Dar se vede că redacţia a apreciat că nu mai are cum s-o facă. Pe mine m-a surprins unitatea redacţiei în această chestiune şi, desigur, m-a emoţionat profund”.

„O pagină denumită Index va exista în continuare. Dar ceea ce am reprezentat până acum, valorile noastre, independenţa noastră, libertatea noastră, toate acestea s-au încheiat, cu siguranţă”, a subliniat Szabolocs Dull.