Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe SCANDAL MONSTRU între Italia şi Franţa în jurul tablourilor lui Da Vinci: De neconceput! Trebuie să discutăm totul din nou...

SCANDAL MONSTRU între Italia şi Franţa în jurul tablourilor lui Da Vinci: De neconceput! Trebuie să discutăm totul din nou...

Un articol de: B1.ro - 17 Noi 2018, 16:47
SCANDAL MONSTRU între Italia şi Franţa în jurul tablourilor lui Da Vinci: De neconceput! Trebuie să discutăm totul din nou... Externe

Scandal imens în jurul tablourilor lui Leonardo da Vinci. Italia vrea să renegocieze acordul prin care împrumută Muzeului Luvru în 2019 tablourile sale semnate de celebrul pictor renascentist, pentru o expoziţie ce va marca 500 de ani de la moartea artistului.

Anul trecut, Italia s-a angajat să împrumute muzeului din Paris toate tablourile sale semnate de Leonardo da Vinci pentru expoziţia aniversară a instituţiei pariziene.
Doar că autorităţile din Pensinsulă par să se fi răzgândit.

Secretarul de stat pentru cultură, Lucia Borgonzoni, membră a Ligii (partid extremă dreapta), a denunţat termenii acordului semnat de fostul ministru al culturii Dario Franceschini, despre care a afirmat că sunt "de neconceput" , relatează AFP, citată de Agerpres.
"Leonardo este italian, doar a murit în Franţa", a spus ea, adăugând: "Împrumutarea acestor picturi Luvrului ar plasa Italia la marginea unui eveniment cultural major".

"Trebuie să discutăm totul din nou. Atunci când este în joc autonomia muzeelor, interesul naţional nu poate fi pe locul al doilea. Francezii nu pot avea totul", a susţinut  Lucia Borgonzoni.

Acordul franco-italian prevede, de asemenea, ca Luvrul să împrumute lucrările unui alt pictor italian renascentist proeminent, Raphael, Muzeului Scuderie del Quirinale din Roma pentru o expoziţie în 2020, tot pentru a sărbători 500 de ani de la moartea artististului.

"Cele mai multe dintre lucrările lui Raphael se află deja în Italia. În plus, Parisul spune că numai picturile deplasabile pot ajunge la noi, fără a specifica care dintre ele", a mai afirmat Borgonzoni.
 

Citeşte mai multe despre:   Leonardo Da Vinci,   Italia,   Franta\,   Lucia Borgonzoni,   Luvru,   Raphael