Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Tamerlan Tsarnaev, suspectul atentatului de la Boston, deţinea literatură de extremă dreapta

Tamerlan Tsarnaev, suspectul atentatului de la Boston, deţinea literatură de extremă dreapta

Tamerlan Ţarnaev, unul din fraţii suspectaţi că au comis atentatele de la linia de sosire a maratonului din Boston, deţinea literatură americană de extremă dreapta.

Se pare că tânărul începuse să dezvolte sentimente anti-americane după ce cariera sa în box a eşuat pentru că nu avea cetăţenie.

Tamerlan Ţarnaev avea abonamente la publicaţii care promovează supremaţia albilor şi vehiculează teorii ale conspiraţiilor guvernamentale. Tânărul citea, de asemenea, materiale despre ucideri în masă.

Conform emisiunii de investigaţii Panorama a BBC, care a condus timp de mai multe luni o anchetă printre cunoştinţele presupuşilor atacatori, pentru a încerca să descopere rădăcinile radicalizării acestora, Ţarnaev se afla în posesia unor articole care susţin că atentatele de la 11 septembrie 2001 şi din 1995, în Oklahoma City, au fost conspiraţii ale guvernului american.

Un alt articol în posesia acestuia comentează că "Hitler avea dreptate". Ţarnaev mai avea, de asemenea, articole care susţin că dronele americane ucid civili sau despre situaţia deţinuţilor de la Guantanamo.

Prietenii fraţilor au povestit pentru BBC că Tamerlan s-a răzvrătit împotriva Statelor Unite şi a dezvoltat un interes înflăcărat pentru islam după ce cariera sa în box a eşuat pentru că nu avea cetăţenie americană.

Prietenii mai povestesc că Djohar Ţarnaev, fratele mai mic al lui Tamerlan, fuma multă marijuana şi se ruga rar, iar fratele lui îl domina şi nu era de acord cu stilul său de viaţă pe care-l considera "prea petrecăreţ".

FBI investighează în prezent posibilele legături pe care le-ar fi avut Tamerlan în republica rusă caucaziană Daghestan, pe care a vizitat-o anul trecut. Specialiştii cred că mama fraţilor, Zubeidat Ţarnaev, a avut un rol în radicalizarea lor, acuzaţii pe care aceasta le neagă.

Tamerlan a fost ucis în aprilie, în urma unui schimb de focuri cu poliţia, iar fratele său, Djohar, a fost capturat şi inculpat. Dacă va fi găsit vinovat, acesta din urmă riscă închisoarea pe viaţă sau chiar pedeapsa cu moartea.

Citeşte mai multe despre:   atentat,   Boston