Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Țările din UE ar putea introduce în programele şcolare istoria romilor şi nomazilor, la recomandarea Consiliului Europei

Țările din UE ar putea introduce în programele şcolare istoria romilor şi nomazilor, la recomandarea Consiliului Europei

Un articol de: Traian Avarvarei - 02 Iul 2020, 17:29
Țările din UE ar putea introduce în programele şcolare istoria romilor şi nomazilor, la recomandarea Consiliului Europei Foto: pixabay Externe

În țările membre ale Uniunii Europene ar putea fi introdusă în programa școlară istoria romilor şi nomazilor. Recomandarea aparține Consiliului Europei, care apără drepturile omului pe continent, și a fost adoptată  miercuri de Comitetul Miniştrilor - un organ din care fac parte miniştrii de Externe ai ţărilor membre ale organizaţiei paneuropene.

 

 

Istoria romilor şi nomazilor, în programa școlară a țărilor membre UE

 

 

 

Consiliul Europei ”îndeamnă pentru prima oară” ţările membre ”să introducă istoria romilor şi/sau nomazilor în programele şcolare şi materialele pedagogice”.

Reprezentanții europeni susțin că toți cetățenii Uniunii trebuie să înțeleagă faptul că  romii şi nomazii ”sunt parte integrantă a societăţii, naţionale şi europene”.

De altfel, Consiliul îndeamnă totoată la luptă împotriva unui ”antiţigănism persistent” în Europa, transmite News.ro.Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

Reprezentanții Bruxelles-ului amintesc în acest context de ”importanţei predării Holocaustului comis de regimul nazist şi aliaţii săi şi altor acte comise împotriva lor în întreaga Europă”.

Se recomandă totodată comemorarea Zilei Europeane a Holocaustului Romilor (Porajmos), stabilită la 2 august.

Comitetul Miniştrilor este de părere și că istoria romilor și nomazilor trebuie să reflecte partea pozitivă,  precum ”contribuţia lor la moştenirea culturală locală, naţională şi europeană” sau ”rolul lor activ (...) în mişcări de rezistenţă  antinazistă şi antifascistă”.

Civili romi în Asperg, Germania, adunați pentru deportare de către autoritățile germane la 22 mai 1940

Foto: Wikipedia.

 

 

 

Hitler a omorât aproximativ 500.000 de membri ai comunităţilor etnice de romi, sinti sau ţigani

 

 

 

În afară de cele şase milioane de evrei exterminaţi de nazişti în al Doilea Război Mondial, Reichul lui Hitler a rezervat aceeaşi  soartă unui număr de aproximativ 500.000 de membri ai comunităţilor etnice de romi, sinti sau ţigani.

Poraimos sau porajmos (câteodată samudaripen) este un termen în limba romani care se referă la genocidul nazist împotriva romilor în cel de-al Doilea Război Mondial, în timpul holocaustului.

Acţiunile nazismului german în cadrul poraimos au fost mult mai puţin studiate decât cele din holocaustul evreiesc, şi numai în ultimii ani comunitatea romă a început să ceară recunoaşterea ca victime ale regimului nazist. Din cauza faptului că romii au fost mai slab organizaţi comunitar în comparaţie cu evreii, este dificilă estimarea numărului de victime al poraimos-ului dar se estimează că numărul de romi care au murit exterminaţi este între 200.000 şi 2.000.000, potrivit wikipedia.

Data de 2 August este desemnată Ziua Memorială a Holocaustului Romilor (numit şi Holocaustul Uitat) pentru că în noaptea de 2 august 1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II-Birkenau, cei 2,897 de membri de etnie romă rămaşi în viaţă - femei, bătrâni şi copii din aşa-numitul "lagăr al ţiganilor" au fost exterminaţi în camerele de gazare. N-au existat supravieţuitori romi sau sinti în lagărele de concentrare de la Auschwitz. Josef Mengele a manifestat interes în mod deosebit pentru romi şi i-a supus unor experimente îngrozitoare

Citeşte mai multe despre:   Uniunea Europeana