Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Tema binomului Dodon-Plahotniuc, reluată de un fost președinte moldovean. Voronin: „Este o înţelegere la mijloc între cei doi. Când e vorba de interese, atunci treci peste supărări”

Tema binomului Dodon-Plahotniuc, reluată de un fost președinte moldovean. Voronin: „Este o înţelegere la mijloc între cei doi. Când e vorba de interese, atunci treci peste supărări”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 11 Feb 2020, 10:07
Tema binomului Dodon-Plahotniuc, reluată de un fost președinte moldovean. Voronin: „Este o înţelegere la mijloc între cei doi. Când e vorba de interese, atunci treci peste supărări” Externe

Vladimir Voronin, fostul președinte al Republicii Moldova și actual lider al PCRM, susține că Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc colaborează „foarte bine” și acum, în ciuda faptului că, la nivel de poziționări publice, șeful statului moldovean cere prinderea oligarhului, care a părăsit țara după transferul pașnic de putere din primăvara lui 2019.

Potrivit lui Voronin, pe cei doi i-au unit interesele pentru putere. "Când e vorba de interese, atunci treci peste supărări. Credeţi că o parte din deputaţii PD au trecut drumul la Dodon pur şi simplu? Nu. Este o înţelegere la mijloc între cei doi", a spus Voronin în această seară, în cadrul unei emisiuni de la Tv8, scrie Ziarul National.

Comunistul a mai adăugat că Dodon nu are şanse să devină ca Plahotniuc şi nu pentru că nu ar vrea. „El este fricos. Face unele încercări, dar e fricos. Trebuie să ai curaj pentru asta", a mai spus Voronin.

Vladimir Voronin nu este, totuși, primul om care denunță existența unui așa-zis binom Dodon-Plahotniuc. Încă de pe vremea când Dodon prelua președinția, iar Plahotniuc și democrații săi țineau cu mână forte guvernarea, cei doi au fost acuzați că, deși la nivel public par să fie într-un conflict, colaborează foarte bine și jonglează între direcția proeuropeană și cea prorusă, astfel încât să profite la maximum de atenția zonei occidentale, celei eurasiatice, dar și de strategia Bucureștiului.

Dan Dungaciu, diplomat cu experiență și director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, era unul dintre adepții acestei teorii și explicase, în mai multe rânduri,  cum profită cei doi de relația cu partenerii internaționali și, în special, de România.

În orice caz, Vladimir Plahotniuc părăsea Republica Moldova în iunie 2019, după ce o coaliție între pro-europenii Maiei Sandu și socialiștii lui Igor Dodon, aparent patronată de SUA și Rusia, îl îndepărta pe cale pașnică de la putere. 

La câteva luni distanță, în decembrie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că oligarhul Vladimir Plahotniuc se ascunde în SUA, cu ajutorul americanilor care au planificat să îl folosească împotriva Federației Ruse. Mai mult, Igor Dodon a precizat că Republica Moldova va face demersuri către SUA pentru extrădarea lui Vlad Plahotniuc.

Potrivit lui Dodon, Plahotniuc încearcă să obțină azil politic în SUA.

„El se poate întoarce doar în cătușe. Conform informațiilor noastre el se ascunde în SUA, unde vrea să obțină azil politic, pentru a scăpa de extrădarea în R. Moldova ori Rusia, unde a fost anunțat în căutare în baza dosarelor penale intentate. Potrivit legilor americane, pentru obținerea azilului politic trebuie minim trei ani să nu părăsești teritoriul țării. Cred că procesul asupra lui va trece la o altă etapă, vor fi și demersuri pentru extrădarea lui”, a menționatUN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

Cu toate acestea, Plahotniuc, despre care se zvonea că ar fi fost văzut în dreapta Prutului, în România, și familia sa au primit interdicție de a intra pe teritoriul SUA.

„Faptele de corupție ale lui Vladimir Plahotniuc au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Republica Moldova. Astăzi, îl desemnez public (n.r. - procedură prin care șeful diplomației americane blochează intrarea în țară a unei foste oficialități). Statele Unite sunt alături de Republica Moldova în lupta sa împotriva corupției”, scria Mike Pompeo, pe Twitter.

Citeşte mai multe despre:   presedinte,   Republica Moldova