Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Tensiuni în Marea Mediterană între Turcia și Grecia: Rezervele de gaze și petrol, un nou punct de dispută

Tensiuni în Marea Mediterană între Turcia și Grecia: Rezervele de gaze și petrol, un nou punct de dispută

Un articol de: Irina Mina - 27 Aug 2020, 10:09
Tensiuni în Marea Mediterană între Turcia și Grecia: Rezervele de gaze și petrol, un nou punct de dispută foto: Pixabay Externe

Tensiunea se aprinde în apele Mediteranei de Est între Grecia și Turcia, aliați NATO, dar rivali istorici, lucrurile mergând spre o posibilă confruntare militară care ar putea sfârși înglobând regiunea.

 

Tensiuni în Marea Mediterană între Turcia și Grecia pe tema rezervelor de gaze și petrol

 

Navele din ambele țări au prezentat în această săptămână un spectacol de forță în regiunea contestată a Mediteranei de Est, deoarece o cursă pentru rezervele de gaze și petrol adaugă un nou punct de fricțiune la vechile dispute, scrie CNN.

Ostilitățile s-au declanșat pentru prima dată când Ankara a anunțat că prelungește durata unei misiuni de explorare, care se preconiza inițial să se încheie luni, într-o notă de navigație maritimă folosind sistemul global NAVTEX. Nava de sondaj Oruc Reis este însoțită de vase navale, iar ministerul turc de apărare a anunțat marți exerciții maritime în zonă.

Grecia consideră că explorarea gazelor de către Turcia este ilegală. Atena a răspuns Ankarai, emițând un mesaj NAVTEX contra și anunțând exerciții navale în aceeași locație, la sud de Turcia și de insula greacă Kastellorizo, aflată la doar o milă de coasta turcească.

Miercuri, Turcia a confirmat că navele sale de război marine desfășurau „antrenamente maritime” cu o navă americană din estul Mediteranei.

Nu sunt singurele: Franța și Italia se alătură Greciei și Ciprului pentru exerciții navale comune, au spus oficialii francezi și italieni, o mișcare de natură să crească tensiunea în continuare în regiune.

 Dan Bittman a făcut anunțul surprinzător la care nimeni NU se aștepta niciodată

"Mediterana de Est s-a transformat într-un spațiu al tensiunilor"

 

Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a declarat, miercuri, că "Mediterana de Est s-a transformat într-un spațiu al tensiunilor", adăugând: "Respectarea dreptului internațional ar trebui să fie regula și nu excepția. Cu partenerii noștri ciprioți, greci și italieni, vom începe exerciții militare cu metode maritime și aeriene".

Marina italiană a precizat, într-o declarație prin care a solicitat „o mai puternică cooperare și dialog”, că va participa la un exercițiu în afara Ciprului, cu unitățile navale din Franța, Cipru și Grecia, în perioada 26-28 august. Nava italiană implicată în asta a participat, de asemenea, miercuri la un exercițiu de patru ore cu marina turcă.

Pe de altă parte, Germania a căutat să elimine tensiunile care amenință să se răspândească la nivel regional.

"Ferestrele de conversație dintre Grecia și Turcia trebuie să fie acum deschise mai departe - și nu închise. În plus, în loc de provocări noi, acum avem în sfârșit nevoie de pași pentru relaxare și inițierea unor discuții directe", a arătat ministrul german de Externe, Heiko Maas, înainte vizitei la Atena și Ankara, marți, în efortul de a readuce cele două țări la masa de negocieri.

În urma unei reuniuni cu Maas marți, ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a declarat într-o conferință de presă comună: "Turcia continuă să acționeze ilegal, să escaladeze și să provoace, în ciuda urgențelor vecinilor, partenerilor și aliaților săi”.

"Grecia își va apăra suveranitatea și drepturile suverane în numele legii. Grecia își va apăra frontierele naționale și frontierele europene, suveranitatea și drepturile suverane ale Europei... Dar Grecia a dovedit că este și va fi întotdeauna gata pentru dialog. Cu toate acestea, nu poate exista dialog sub amenințări", a mai spus Nikos Dendias.

Ankara a spus că este deschisă dialogului, dar asta trebuie să fie fără condiții prealabile și să se concentreze în jurul unei distribuții juste a resurselor.

"Suntem gata să negociem... dar nimeni nu ar trebui să încerce să impună precondiții Turciei, în special a celor determinate de Grecia", a declarat ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, în conferința de presă comună cu Maas.

Grecia trebuie să renunțe la „ideile maximaliste” și „să lase bunul simț să prevaleze”, a spus Cavusoglu. „Dacă am avea o distribuție corectă în loc de impuneri unilaterale, cu toții vom beneficia”, a spus el.

 

Președintele Erdogan: Turcia a descoperit în Marea Neagră cel mai mare depozit de gaze din istoria sa

 

Reamintim că Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a anunțat vineri că Ankara a depistat în Marea Neagră cel mai mare câmp de gaze naturale din istoria sa, cu o cantitate de 320 de miliarde de metri cubi, și a adăugat că există o șansă foarte mare să fie făcute și alte descoperiri de acest gen în regiune. Zăcământul a fost găsit în perimetrul Tuna-1, care se află în apele teritoriale turce, la intersecția cu granițele maritime ale României și Bulgariei.

„Acum vreau să vă împărtășesc niște vești bune. Turcia a realizat cea mai mare descoperire de gaze naturale din istoria sa, în Marea Neagră”, a afirmat președintele Erdogan, adăugând că Ankara sper să îl introducă în circuit în anul 2023 și să devină, astfel, un exportator net de energie.

Citeşte mai multe despre:   Marea Mediterana,   Grecia,   Turcia