Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Tensiunile dintre SUA și Rusia escaladează la cote înalte. NATO, în ședință de urgență (VIDEO)

Tensiunile dintre SUA și Rusia escaladează la cote înalte. NATO, în ședință de urgență (VIDEO)

Un articol de: Andi Miron - 22 Mai 2020, 19:19
Tensiunile dintre SUA și Rusia escaladează la cote înalte. NATO, în ședință de urgență (VIDEO) Foto: hepta.ro Externe

Statele Unite, membre ale unui tratat planetar care permite survolul și monitorizarea teritoriilor statelor semnatare, de avioane de luptă neînarmate, s-au retras din acest acord. În acest context, NATO  a convocat o ședință de urgență.

Tratatul „Cer deschis”, negociat în urmă cu 30 de ani, are drept scop întărirea încrederii între statele membre. În urma retragerii SUA, celelalte state rămân membre.

Generalul Alexandru Grumaz și Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, experți în geopolitică și diplomație, au comentat pe marginea subiectului cu puternic impact la nivel global, pentru B1 TV.

 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Alexandru Grumaz: Tensiunile au început din 2016

 

Alexandru Grumaz a dezvăluit faptul că tensiunile au început în 2016 și s-au accentuat puternic în urmă cu doi ani. 

„Tratatul ‘Cer deschis’ a fost pus în aplicare în 2002. Documentul vizează creșterea transparenței și a încrederii între statele semnatare în domeniul activităților militare și de control al armelor și stabilește un regim liber, de survol al teritoriilor diferitelor state semnatare și a fost semnat în 34 de țări din Europa.

Rusia a anunțat că va echipa avionanele cu un nou senzor electro-optic digital. Partea americană nu a fost de acord cu acest demers. Lucrurile au degenerat în 2018, când ambele state și-au impus sancțiuni reciproce. Rusia a blocat accesul americanilor la anumite baze militare rusești pentru escale, în timp ce americanii au închis două baze proprii, folosite în același scop.

Scopul tratatului era acela de a furniza informații în mod deschis, pentru a confirma respectarea prevederile tratatelor de control al armamentelor, care ar reveni subiect de discuție în Congresul American, care consideră că oferă Rusiei un avantaj strategic. Un senator american a declarat că, în timp ce Rusia acuză refuzul americanilor de a certifica unul dintre avioanele lor pentru ‘Cer deschis’, aceasta restricționează constant zborurile asupra regiunii Kaliningrad”, a declarat generalul Alexandru Grumaz pentru B1. 


Cristian Diaconescu: „Este al treilea tratat din care au ieșit Statele Unite”

 

De asemenea, Cristian Diaconescu a subliniat importanța mișcării Statelor Unite.

„Este o știre mai preocupantă pentru cetățeanul de rând sau ar trebui să fie, decât 80% dintre știrile pe care le aude sau le vede la televizor sau pe internet. Este o știre foarte complicată. (...) Ieșirea din acest tratat al Statelor Unite ar urma să devină efectivă după 60 de zile. În al doilea rând, Congresul American s-a sesizat, Camera Reprezentanților a transmis președintelui un semnal de preocupare foarte serios, pentru că un astfel de gest, considerat semnificativ, ar fi trebuit să fie notificat, potrivit reglementărilor americane, cu 120 de zile înainte de a se întâmpla.

De ce este atât de important? Practic, este vorba despre un tratat semnat atunci când existau cele două pacte: Pactul de la Varșovia și Tratatul Nord-Atlantic. A fost o primă încercare de detensionare, de predictibilitate, de introducerea unui alt tip de relații. De ce? Pentru că cele 34 de state pot să se inspecteze din aer, să survoleze diverse zone cu potențial militar.

Este al treilea tratat care se referă la domeniul politico-militar din care iese Statele Unite. În al doilea rând, Statele Unite, ieșind din tratat, nu vor mai putea face aceste inspecții aeriene. Rusia în schimb, va putea să le facă în restul de 33 de state”, a punctat Cristian Diaconescu. 

 

 

Citeşte mai multe despre:   NATO,   Rusia,   SUA,   Cer deschis