Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Terenul pe care se află Cimitirul Eroilor Români din Chişinău ar fi fost vândut: Un deputat moldovean cere Procuraturii Generale să ancheteze cazul 

Terenul pe care se află Cimitirul Eroilor Români din Chişinău ar fi fost vândut: Un deputat moldovean cere Procuraturii Generale să ancheteze cazul 

Un articol de: Redacția B1.ro - 24 Ian 2020, 18:29
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ruslan Shalapuda Externe

Terenul pe care se află Cimitirul Eoilor Români din Chișinău ar fi fost vândut. Deputatul molodovean Lilian Carp a anunțat că va sesiza Procuratura Generală a Republicii Moldova pentru a cere să fie anchetate circumstanțele în care a fost înstrăinat terenul pe care se află cimitirul, considerat monumet istoric, informează Ziarul Naţional din Chişinău, citat de Agerpres. 

Potrivit președintelui Asociaţiei "UNIREA-ODIP', Vlad Bileţchi, terenul de 1,9 hectare din Cimitirul Eroilor Români, aflat îmn proprietatea statului a ajuns în posesia firmei ”Buiucani Real Estate Holding”, printr-o tranzacție de 70 de milioane de lei moldoveneți. Iar în acest caz ar fi fost implicați actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, fost ministru al Economiei, și subalternul său, Viorel Melnic, fost viceministru al Economiei.

"Deși era clar că acest teren va pleca din proprietatea statului, Dodon hotărăşte ca din fondul de rezervă al Republicii Moldova, creat pentru cazuri de calamităţi naturale şi alte dezastre, să aloce suma de 2 milioane de lei, pentru demolarea clădirilor aflate pe acest teritoriu, deşi acest lucru nu făcea parte din contractul de vânzare negociat”, a declarat Vlad Bileţchi, într-o conferință de presă susținută împreună cu deputatul Lilian Carp.

Președintele Asociaţiei "UNIREA-ODIP' mai precizează că în anul 2014, la Ministerul moldovean al Culturii a ajuns o solicitare de introducere a Cimnitirului Eroilor Români pe lista monumentelor ocrotite de stat. Și, cu toate că solicitarea a fost adoptată, decizia nu a fost pusă în prictică nici până în acest moment. Potrivit lui Vlad Bileţchi, dacă hotărârea ar fi pusă în aplicare contractul de vânzare-cumpărare ar fi invalidat, iar statul ar trebui sa despăgubească agentul economic.

În acest context, Lilian Carp a anunțat că va cere sprijinul autorităților române pentru reabilitarea Cimitirului. 

”Eu semnez un demers către Procuratura Generală în care anexez toate materialele adunate de Vlad Bileţchi. În al doilea rând, împreună cu deputata Maria Ciobanu, am trimis o scrisoare către guvernul României şi către preşedintele Klaus Iohannis pentru a interveni în reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Chişinău”, a spus deputatul moldovean. 

În Cimitirul Eroilor Români din Chișinău sunt înhumaţi 1.645 de militari, printre care 431 de români căzuţi în Primul Război Mondial şi 96 de români căzuţi în al Doilea Război Mondial. 
 

Citeşte mai multe despre:   Republica Moldova