Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Teroristul Anders Breivik își scrie autobiografia în închisoare: Extremistul a pregătit și comentarii pentru ziua citirii verdictului său

Teroristul Anders Breivik își scrie autobiografia în închisoare: Extremistul a pregătit și comentarii pentru ziua citirii verdictului său

Norvegianul Anders Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane anul trecut, îşi scrie autobiografia, a anunţat unul dintre avocaţii acestuia. De asemenea, extremistul de dreapta a pregătit comentarii pe care intenţionează să le facă publice după citirea verdictului în procesul său.

Breivik susţine că va povesti în cartea sa cum şi-a pregătit atacurile, însă volumul ar putea include şi dezvăluiri despre Cavalerii Templieri, organizaţia de care aparţine, dar a cărei existenţă nu a putut fi dovedită de poliţie. Breivik s-a prezentat drept "scriitor" în faţa instanţei.

„Cartea va conţine mai multe informaţii decât ce a spus poliţiei. Volumul, redactat în engleză, va fi gata cel mai devreme în prima parte a lui 2013”, a declarat Tord Jordet, avocatul lui Breivik.

În funcţie de recunoaşterea responsabilităţii sale penale, Breivik, în vârstă de 33 de ani, va fi condamnat la închisoare sau va fi internat într-o instituţie psihiatrică. Extremistul vrea să fie declarat sănătos din punct de vedere psihic pentru a nu i se discredita ideologia naţionalistă şi islamofobă. El a precizat că nu va face apel dacă judecătorii se vor pronunţa în acest sens.

Pe 22 iulie 2011, Anders Breivik a ucis 77 de persoane, în mare parte adolescenţi, dintre care opt într-un atentat cu bombă comis împotriva sediului Guvernului din Oslo şi 69 în timpul atacului armat de pe insula Utoya, unde avea loc o tabără de vară a tinerilor laburişti. Deşi şi-a recunoscut faptele, extremistul a pledat nevinovat, afirmând că a acţionat pentru a-şi proteja ţara împotriva multiculturalismului.

Problemele psihice au fost în centrul procesului care s-a încheiat la 22 iunie. O primă evaluare oficială a arătat că Breivik este psihotic, apoi o contraexpertiză a constatat că acesta este sănătos din punct de vedere psihic şi că poate răspunde penal pentru actele sale. Verdictul în cazul lui Breivik va fi anunţat luna viitoare.

Citeşte mai multe despre:   Anders Breivik,   terorist,   Norvegia ,   avocat,   proces