Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe The Guardian: Armata SUA încearcă manipularea reţelelor de socializare

The Guardian: Armata SUA încearcă manipularea reţelelor de socializare

Armata americană dezvoltă un software care îi va permite să manipuleze reţelele de socializare, precum Facebook sau Twitter, folosind indentităţi false pentru a influenţa conversaţiile de pe internet şi pentru a face propagandă pentru America, informează The Guardian.

O corporaţie din California a încheiat un contract cu Centrul de Comandă SUA (Cetcom), pentru a dezvolta un program online de gestionare a persoanelor, care va permite autorităţilor să controleze până la 10 identităţi separate din toată lumea.

Proiectul de 2,7 milioane de dolari a fost socotit de către experţii informaticieni din China, ca fiind o încercare de controlare şi de cenzurare a libertăţii de exprimare pe internet, şi susţin că iniţiativa armatei americane de a dezvolta identităţi false pe internet, poate încuraja de asemenea alte guverne, companii private şi organizaţii non –guvernamentale să facă acelaşi lucru.

„Programul monitorizează blog-uri clasificate, în limbi străine, pentru a împiedica violenţele verbale, precum şi propaganda contra SUA”, a declarat purtătorul de cuvânt al Cetcom, Bill Speaks. El a adăugat că intervenţiile nu vor fi în limba engleză, ci în limbi din Orientul Mojlociu.

Odată dezvoltat, software-ul va permite personalului de serviciu american, care va lucra non-stop într-o singură locaţie, să monitorizeze toate conversaţiile utilizatorilor de Facebook, Twitter sau alte chat-uri online. Potrivit sursei, locaţia se va afla în Florida.

Contractul în cauză, se pare că a fost gândit ca parte a programului Operation Earnest Voice (OEV), care a fost dezvoltat prima dată în Irak, ca o armă online împotriva suporterilor Al-Qaida. De atunci, OEV se pare că a fost finanţat cu 200 de milioane şi ar fi fost folosit împotriva jihadiştilor din Pakistan, Afghanistan şi Orientul Mijlociu.

Citeşte mai multe despre:   SUA,   manipulare,   Facebook,   Twitter,   online,   propaganda