Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe The Guardian: Peste 6.500 de muncitori migranți au murit în Qatar în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială

The Guardian: Peste 6.500 de muncitori migranți au murit în Qatar în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 23 Feb 2021, 17:08
The Guardian: Peste 6.500 de muncitori migranți au murit în Qatar în timpul pregătirilor pentru Cupa Mondială Foto: Hepta - Zuma Press / Xinhua Externe

Peste 6.500 de muncitori migranți au murit în Qatar în ultimii 10 ani, de când emiratul arab pregătește găzduirea turneului final al Cupei Mondiale din 2022, informează The Guardian, care citează date adunate cu ajutorul surselor guvernamentale. Majoritatea victimelor erau din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka. Bilanțul real ar putea fi mai mare, în condițiile în care nu sunt incluse decesele din ultimele luni ale anului trecut. De asemenea, nu au fost incluse decesele muncitorilor din alte state precum Filipine sau Kenya. 

 

Peste 6.500 de muncitori migranți au murit în Qatar pregătind statul pentru Cupa Mondială

 

Datele The Guardian arată că 5.927 de muncitori din India, Bangladesh, Nepal și Sri Lanka au murit în intervalul 2011-2020, iar datele ambasadei Pakistanului în Qatar indică încă 824 de morți între 2010 și 2020.

De când a aflat că va găzdui turneul final al Cupei Mondiale din 2022, Qatarul a avut un plan extrem de ambițios: șapte stadioane noi, un nou aeroport, drumuri, sisteme de transport, hoteluri și un nou oraș.

„Mare parte din muncitorii migranți care au murit din 2011 se aflau în țară doar pentru că statul Qatar a câștigat dreptul de a găzdui Cupa Mondială”, a punctat Nick McGeehan, director al FairSquare Projects, grup specializat în drepturile muncitorilor din zona Golfului. 
37 de decese sunt direct legate de construcția stadioanelor. 

Potrivit datelor oficiale, decesele au fost cauzate de căderi de la înălțime ori asfixiere prin spânzurare. Unele cauze sunt trecute ca fiind necunoscute din cauza descompunerii. Cel mai des invocată, însă, e „moartea din cauza naturale”, deseori atribuită stopului respirator sau infarctului. 

 

Reacția autorităților din Qatar

 În apartamentul morții din Onești a existat un al treilea muncitor. Ce s-a întâmplat cu el

Guvernul din Qatar nu a contrazis bilanțul. A precizat, în schimb, că e proporțional cu forța de muncă străină și că include și expații care au murit din motive naturale. Autoritățile au mai transmis că rata mortalității în rândul muncitorilor străini a scăzut în ultimii 10 ani, pentru că accesul la sistemul medical a devenit gratuit și s-au îmbunătățit condițiile de muncă.

Comitetul care se ocupă de organizarea Cupei Mondiale în Qatar a transmis că regretă aceste tragedii și că fiecare incident a fost investigat. A insistat, de asemenea, că mereu a dat dovadă de transparență pe acest subiect și a ținut să contrazică raportările eronate.