Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe The New York Times: Oficiali ruși, suspectați de implicare în protestele din România față de gazele de șist

The New York Times: Oficiali ruși, suspectați de implicare în protestele din România față de gazele de șist

Un articol de: - 02 Dec 2014, 08:27
The New York Times: Oficiali ruși, suspectați de implicare în protestele din România față de gazele de șist Externe

Oficiali ruşi sunt suspectaţi de implicare în protestele din România faţă de gazele de şist, scrie The New York Times. Jurnaliştii americani citează oficiali români şi lituanieni, dar şi pe fostul secretar general NATO, Anders Fogh Rasmussen. El a declarat că a ajuns la această concluzie pe baza informaţiilor primite de la state membre NATO.

Ziariştii de la The New York Times îl citează şi pe primarul comunei Pungeşti, Mircia Vlasă, care s-a declarat şocat de izbucnirea protestelor faţă de gazele de şist, în localitatea sa.

De asemenea, a fost citat şi preşedintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, care a acuzat Rusia că "joacă un joc murdar". Iancu a admis însă că nu are dovezi clare privind implicarea Rusiei în protestele organizate în estul Europei faţă de gazele de şist.

„Compania rusă Gazprom a contribuit la finanţarea acţiunilor de protest din Europa, inclusiv din România, faţă de exploatarea gazelor de şist", scrie cotidianul american, care continuă: "Gazprom, un gigant în domeniul energiei aflat sub controlul statului rus, are în mod clar interesul de a împiedica ţări dependente de gazele ruseşti să dezvolte surse alternative de energie, păstrându-şi astfel piaţa energetică şi menţinând un instrument puternic de politică externă pentru Kremlin", a afirmat Iancu.

Ideea că Rusia ar fi alimentat protestele faţă de exploatarea gazelor de şist este susţinută şi de oficiali din Lituania, deşi nu există dovezi materiale clare în acest sens, precizează jurnaliştii americani.

Înainte de încheierea mandatului, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, afirma că "Rusia, în cadrul sofisticatelor operaţiuni de informare şi dezinformare, s-a implicat activ, împreună cu aşa-numite organizaţii nonguvernamentale, în acţiuni de menţinere a dependenţei faţă de gazul rusesc".

Rasmussen a declarat că a ajuns la această concluzie pe baza informaţiilor primite de la state membre NATO.

Gazprom a negat acuzaţiile privind implicarea în acţiunile de protest.

Citeşte mai multe despre:   gaze de sist