Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Titus Corlăţean, în Franţa: Nu există nicio legătură între problema romilor şi aderarea României la Schengen

Titus Corlăţean, în Franţa: Nu există nicio legătură între problema romilor şi aderarea României la Schengen

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, spune, într-un interviu acordat publicaţiei franceze L'Express, că nu există absolut nicio legătură între integrarea romilor şi aderarea României la Spaţiul Schengen.

"După cum i-am spus deja omologului meu francez, Laurent Fabius, putem înţelege că subiectul romilor este o chestiune sensibilă în dezbaterile politice care au loc în prezent în Franţa. În acelaşi timp, contrar a ceea ce am citit în presa franceză, ţin să subliniez că nu există absolut nicio legătură între inserţia socială a romilor şi aderarea României la Spaţiul Schengen. Toţi cetăţenii europeni au dreptul la libera circulaţie în Uniunea Europeană, indiferent de apartenenţa sau nonapartenenţa unui stat la Schengen. Este vorba de unul dintre principiile fundamentale ale construcţiei europene!", a spus Corlăţean pentru publicaţia franceză L'Express.

"În privinţa problemei romilor, aş vrea să precizez că avem un cadru de cooperare bilaterală şi că sperăm să găsim împreună soluţii durabile pentru a atinge acest obiectiv comun care este integrarea persoanelor vulnerabile, inclusiv a romilor. În privinţa combaterii infracţionalităţii, există şi mecanisme de cooperare poliţienească şi judiciară care ar putea, eventual, să fie consolidate", a spus Corlăţean.

"Am reiterat disponibilitatea României de a aprofunda şi mai mult cooperarea poliţienească existentă deja între ţările noastre şi care, conform evaluării noastre comune, aduce deja rezultate bune. În această logică, România este pregătită, în caz de nevoie, să trimită poliţişti suplimentari pentru contracararea infracţiunilor comise de unii cetăţeni români pe teritoriul francez", a mai precizat Corlăţean.

Ministrul Afacerilor Externe mai precizează că ar fi păcat ca relaţia cu Franţa să fie afectată din cauza pregătirilor pentru alegerile electorale.

"În plus, consider că ar fi păcat ca relaţia noastră bilaterală, fondată pe o îndelungată şi consistentă istorie comună, dar şi pe o reală afinitate politică şi culturală, să devină prizoniera unui calendar electoral. Am încheiat cu Franţa un ambiţios parteneriat strategic pe care dorim să îl dezvoltăm şi mai mult şi care implică o puternică reciprocitate. Dacă actualul Guvern francez nu mai este interesat de această reciprocitate, trebuie să fim informaţi - şi nu prin presă", a adăugat Corlăţean.
Citeşte mai multe despre:   Titus Corlatean,   aderarea la Schengen