Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Traian Băsescu, despre cazul jurnalistului Kamil Demirkaya: România să se comporte ca un stat UE și să respingă extrădarea. Nu suntem paşalâc turcesc

Traian Băsescu, despre cazul jurnalistului Kamil Demirkaya: România să se comporte ca un stat UE și să respingă extrădarea. Nu suntem paşalâc turcesc

Un articol de: B1.ro - 06 Dec 2018, 14:54
Traian Băsescu, despre cazul jurnalistului Kamil Demirkaya: România să se comporte ca un stat UE și să respingă extrădarea. Nu suntem paşalâc turcesc Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Externe

Fostul președinte Traian Băsescu intervine în cazul jurnalistului Kamil Demirkaya, adversar al actualei puteri politice de la Ankara, și în cazul căruia autoritățile din Turcia cer extrădarea din România. 

Băsescu atrage atenția asupra faptului că jurnalistul turc nu va avea parte de un proces corect în țara sa, astfel încât România ar trebui să se comporte ca un veritabil stat membru UE și să respingă cererea de extrădare. 

”Nu suntem paşalâc turcesc, ci buni prieteni şi parteneri egali ai Turciei.

Autorităţile din Turcia au cerut extrădarea ziaristului Kamil Demirkaya pentru opiniile criticele exprimate prin presă, la adresa puterii de la Ankara. 

În mod cert, acesta nu va avea parte de un proces corect în Turcia, nu-i vor fi respectate drepturile iar viaţa jurnalistului va fi în pericol.

România trebuie să se comporte ca un stat membru al Uniunii European, în care valori precum dreptul la liberă exprimare este respectat şi să respingă extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya

Sper că instituţiile Statului Român nu vor acţiona ca pe vremea când eram paşalâc turcesc”, a scris Traian Băsescu pe Facebook. 

Cazul lui Kamil Demirkaya va fi analizat la Curtea de Apel Bucureşti pe data 14 Decembrie. Jurnalistul turc s-a trezit cu poliţia la uşă miercuri dimineaţa, de unde a fost ridicat şi dus la sediul Poliţiei Române, apoi la Parchetul General, însă aceştia au amânat luarea unei decizii. 

Autorităţile turce cer extrădarea lui Demirkaya, sub acuzaţia de terorism, însă acesta spune că este un simplu profesor şi ziarist. Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

Jurnalistul locuiește în România de doi ani și deține un permis de ședere temporară. În luna noiembrie 2018 și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare.

Totul a venit după ce procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare pe numele ziaristului, la ordinul lui Erdogan. Jurnalistul este acuzat că este membru al mişcării Gulen, iar guvernul turc a trimis autorităţilor române mandatul de extrădare.

Jurnalistul turc lucrează pentru Zaman România, un ziar care publică materiale pro-Gulen și anti-Erdogan. Predicatorul turc Fethullah Gulen este văzut de puterea de la Ankara drept  principala amenințare la autoritatea politică a lui Recep Tayyip Erdogan. Asta cu toate că cei doi au fost, în urmă cu mulți ani, aliaţi. 

Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   Kamil Demirkaya,   Turcia