Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Traian Băsescu: Singura soluție pentru ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene este unirea cu România (VIDEO)

Traian Băsescu: Singura soluție pentru ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene este unirea cu România (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 12 Mar 2019, 19:54
Externe

Fostul președinte Traian Băsescu a susținut, marți, într-o conferință la Universitatea din Oradea, că singura soluție pentru ca Republica Moldova sa devină partea Uniunii Europene este Unirea cu România. 

Fostul șef al statului a vorbit despre viitorul și securitatea Uniuni Europene și despre limitele UE și NATO din acest moment. 

”Eu știu foarte bine ce efort diplomatic gigantic s-a făcut în cele două mandate ale mele pentru ca Republica Moldova să fie pusă la pachet cu statele din Balcanii de Vest ca perspectivă de intrare în Uniunea Europeană. S-a răspuns categoric, nu numai de la Bruxelles, și de peste Ocean: varianta integrării în UE a Republicii Moldova nu este acceptată de nimeni, indiferent care este puterea politică de la Chișinău. Singura soluție pe care oricine ar respecta-o ar fi unirea cu România. 

Actul final de la Helsinki, din 1975, este actul care garantează frontierele statelor din Europa și toate statele europene semnatare, inclusiv Federația Rusă, s-au angajat la respectarea frontierelor statelor din Europa. De asta nu intră cu armată în Europa de Est, de asta nu au avut armată vizibilă când au ocupat Crimeea.

Dar tot actul final de la Helsinki ne spune cum se pot modifica frontierele în Europa. Chiar în articolul 2 ne spune că frontierele se pot modifica prin negocieri politice și în bună înțelegere. Așa a fost posibilă reunificarea Germaniei, ruperea Cehiei de Slovacia, crearea coridorului pentru Slovenia pentru acces la Adriatică. 

Asta ar însemna ca în Republica Moldova, Parlamentul să voteze unirea cu România, așa cum a făcut-o în 1918, cu un vot majoritar și nu unanim și Armata Regală a intrat în Moldova și a spus «ne-am unit». 

Sau, mult mai temeinic, printr-un referendum, în care cetățenii Republicii Moldova și cetățenii României să voteze reunificarea. Asta este singura soluție politică valabilă pentru ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene. Altfel, pentru următorii 40 de ani, cel puțin, ferontierea UE și a NATO este pe Prut”, a declarat Traian Băsescu. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   republica moldova,   Uniunea Europeana
 
Loading...