Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Tratatul de dezarmare nucleară New Start: Propunerea Rusiei, respinsă de SUA / „Este inacceptabil. Sperăm că Rusia va reveni asupra poziţiei sale înaintea unei curse costisitoare a înarmărilor”

Tratatul de dezarmare nucleară New Start: Propunerea Rusiei, respinsă de SUA / „Este inacceptabil. Sperăm că Rusia va reveni asupra poziţiei sale înaintea unei curse costisitoare a înarmărilor”

Un articol de: Andrei Ștefan - 17 Oct 2020, 15:49
Tratatul de dezarmare nucleară New Start: Propunerea Rusiei, respinsă de SUA / „Este inacceptabil. Sperăm că Rusia va reveni asupra poziţiei sale înaintea unei curse costisitoare a înarmărilor” foto: Hepta.ro / DPA Images Externe

Tratatul bilateral de dezarmare nucleară New Start, dintre SUA și Rusia, se confruntă cu noi piedici. SUA a catalogat drept "inacceptabilă" propunerea preşedintelui rus Vladimir Putin de a-l prelungi cu un an, "fără condiţii".

 

SUA refuză propunerea lui Vladimir Putin din cadrul Tratatului de dezarmare nucleară

 

„Este inacceptabil", a reacţionat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Robert O'Brian, invitând Rusia să "revină asupra poziţiei sale înaintea unei curse costisitoare a înarmărilor".

SUA au propus anterior o prelungire a New Start pentru un an în schimbul unei îngheţări a numărului de ogive nucleare ale SUA şi ale Rusiei în perioada respectivă.

Aceasta ar fi fost o victorie pentru ambele tabere şi credem că ruşii erau pregătiţi să accepte această propunere când l-am întâlnit pe omologul meu la Geneva. Răspunsul preşedintelui rus în prezent vizează prelungirea New Start fără îngheţarea ogivelor nucleare şi aceasta este inacceptabil.

SUA vor un control serios al armamentelor care să garanteze securitatea întregii lumi. Sperăm că Rusia va reveni asupra poziţiei sale înaintea unei curse costisitoare a înarmărilor", a punctat Robert O'Brian pe Twitter.

Zilele trecute, Rusia fusese cea care a considerat drept "inacceptabilă" oferta americană, care viza prelungirea tratatului cu un an, dar cu o "îngheţare" a arsenalelor nucleare de care dispun cele două puteri.

Acest ultim acord major bilateral, care menţine arsenalele ambelor ţări mult sub nivelul lor din perioada Războiului Rece, expiră în februarie 2021.Celebrul prezentator S-A STINS din viață. ESTE VESTEA TRISTĂ A ZILEIBeing Sent

Prin acest acord, negociat în timpul preşedinţilor Barack Obama şi Dmitri Medvedev, se limitează la 700 numărul lansatoarelor nucleare strategice desfăşurate şi la 1.550 numărul ogivelor nucleare.

 

SUA s-a retras din Tratatul de dezarmare nucleară INF

 

Amintim, la începutul anului 2019, Statele Unite ale Americii și-a anunțat suspendarea participării la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat cu Rusia, pe o perioadă de şase luni.

Decizia Statelor Unite a venit după ce Rusia a fost acuzată, în mai multe rânduri, că a încălcat prevederile tratatului prin dezvoltarea rachetei Novator 9M729, care se estimează că ar avea o rază de acțiune între 500 şi 5.500 de kilometri (încălcând astfel prevederile tratatului).

Rusia a refuzat să ia orice fel măsuri pentru a reveni la respectarea (tratatului - n.r.) într-un mod real şi verificabil. Vom acorda Rusiei şi celorlalte părţi semnatare o perioadă de graţie, de şase luni, la capătul căreia Statele Unite se va retrage din Tratatul INF", a precizat la acea vreme Secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

Anterior acestei decizii, preşedintele american Donald Trump înaintase Rusiei un ulltimatum neoficial de 60 de zile pentru a se conforma prevederilor tratatului.

Tratatul INF a fost încheiat în anul 1987 între URSS și Washington și prevede interzicerea rachetele nucleare cu rază medie de acțiune, între 500 și 5.500 km. Alături de New Start, tratatul este de o importanţă crucială în direcţia limitării numărului și tipurilor de arme nucleare de către Rusia şi Statele Unite.

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   dezarmare nucleară,   New Start,   SUA