Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Trei lucruri pe care trebuie să le știi despre conflictul dintre Grecia și Turcia

Trei lucruri pe care trebuie să le știi despre conflictul dintre Grecia și Turcia

Un articol de: Traian Avarvarei - 08 Sep 2020, 11:46
Trei lucruri pe care trebuie să le știi despre conflictul dintre Grecia și Turcia Foto: Hepta.ro Externe

Amplificarea tensiunilor dintre Grecia și Turcia, două țări membre NATO, apărute pe fondul ultimelor dispute economice din Mediterana de Est, a adus relațiile, și așa dificile, într-un punct extrem de sensibil.


 

Conflictul dintre Grecia și Turcia escaladează


 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat duminică Uniunea Europeană să rămână 'imparţială' în criza dintre Turcia şi Grecia.

Conflictul a plecat de la zăcămintele de hidrocarburi din Mediterana orientală. Atena spune că estul Mediteranei, acolo unde se află zăcămintele, aparține de Grecia. În schimb,  guvernul de la Ankara a anunțat că vrea să foreze după bogatele resurse de gaze naturale din Mediterana de Est, mai exact în sudul și estul insulei grecești Kastelorizo.

Mai mult, premierul grec Kyriakos Mitsotakis i-a anunţat pe parlamentarii eleni că apele teritoriale ale Greciei vor fi extinse de la 6 la 12 mile nautice de-a lungul ţărmurilor sale vestice și că Grecia și-ar putea extinde apele teritoriale și „în alte zone maritime”, fapt ce a provocat furia Ankarei.

Ulterior, ministrul turc de externe a avertizat că orice astfel de acţiune din partea Greciei va fi considerată un motiv de război.

Tot ca un contraatac, Turcia a început în urmă cu câteva zile manevre anuale, denumite 'Mediterranean storm', în Republica turcă a Ciprului de Nord (RTCN), o entitate recunoscută doar de Ankara.

Această criză diplomatică ce s-ar putea transforma într-un conflict va face obiectul unei discuţii la summitul UE programat pentru 24- 25 septembrie. 

Conflictul dintre Grecia și Turcia datează de un secol


 ULTIMA ORĂ! Se REIAU ALEGERILE pentru funcţia de PRIMAR!

 

În ultimele decenii au tot existat tensiuni între Grecia și Turcia, țări a căror rivalitate este una de durată.

Vechiul conflict turco-elen privind trasarea frontierelor aeriene și maritime în Marea Egee între cele două țări este în prezent accentuat de mai mulți factori, spune politologul Lazaros Miliopoulos, în dialog cu DW.

Mai întâi unul economic – este vorba acum concret de rezervele de gaz disponibile în Marea Mediterană și de modul în care pot fi exploatate acestea.

Un al doilea factor este legat de primul: un conflict geopolitic acutizat, cu implicarea mai multor mari puteri și puteri regionale, privind stabilirea zonelor de influență din Mediterană. Concret, în acest conflict sunt implicate țările riverane la Mediterană, adică Grecia, Turcia, Franța, Italia, Egipt, Israel și divizata Libie, dar și țări ca Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită. În acest context s-a semnat memorandumul turco-libian, prin care s-a internaționalizat contestarea teritoriilor maritime ale insulelor grecești, recunoscute conform dreptului maritim actual. Atena a răspuns la acest demers prin încheierea unui tratat similar cu Egiptul”, explică Miliopoulos.

Ankara ocupă practic în prezent nu doar jumătate din insula Cipru, ci operează intervenții militare și în nordul Siriei, Libia și nordul Irakului, deci este mult mai independentă din punct de vedere geopolitic.

La acestea se adaugă șantaje în politica migraționistă, derapaje ideologice și o retorică agresivă a guvernului Erdogan – toate acestea complică și mai mult lucrurile. Guvernul AKP practică în prezent un amestec foarte periculos de "neo-otomanism", autoritarism, islamism, anti-kemalism, populism, militarism, naționalism și anti-sionism. În fine, relațiile dintre Turcia și Rusia în faza lor actuală, deși rămân complicate, permit Rusiei numeroase modalități de influențare a lucrurilor, ceea ce îngreunează rolul jucat de UE. Vechiul conflict turco-elen este azi "mai internațional", "mai ideologic" și de o importanță geopolitică sporită”, mai spune politologul pentru publicația Deutsche Welle.

 

 

Analistul de politică externă Ștefan Popescu: Organizația Tratatului Nord-Atlantic este paralizată în Mediterana orientală, pe flancul de sud-est 

 

 

Scenariul unui război este respins de către analistul de politică externă Ștefan Popescu. Acesta a precizat pentru B1.RO că tensiunile nu vor evolua către un război, în ciuda discursurilor publice agresive:

“Situația dintre Grecia și Turcia nu va evolua spre un conflict militar, în ciuda demonstrațiilor de forță din partea celor două state și a declarațiilor uneori belicoase. Turcia urmărește să forțeze mâna Greciei pentru a purta negocieri nu numai pe tema redefinirii zonelor economice exclusive dar și a frontierei maritime din Marea Egee care este foarte aproape de țărmul turcesc. Insula Samos, de exemplu, este numai la 2 km distanță de țărmul Turciei iar Ankara a văzut mereu această frontieră că pe o vulnerabilitate strategică ce trebuie corectată atunci când condițiile o vor permite”, a precizat analistul de politică externă Ștefan Popescu.

 

Citeşte mai multe despre:   Turcia,   Grecia,   Recep Erdogan,   Marea Mediterana