Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Trump stârnește furie cu o nouă decizie controversată: Vrea să graţieze mai mulţi militari judecaţi de crime de război

Trump stârnește furie cu o nouă decizie controversată: Vrea să graţieze mai mulţi militari judecaţi de crime de război

Un articol de: Redacția B1.ro - 25 Mai 2019, 14:50
Trump stârnește furie cu o nouă decizie controversată: Vrea să graţieze mai mulţi militari judecaţi de crime de război Sursă foto: hepta.ro Externe

Președintele american Donald Trump a stârnit iar un val de critici, după ce a confirmat că vrea să graţieze mai mulţi militari judecaţi de crime de război, informează AFP.

Despre această inițiativă a lui Trump a scris prima dată The New York Times. Vineri, liderul de la Casa Albă a confirmat că examinează două-trei cazuri ”un pic controversate”, între multe altele.

”Unii dintre aceşti militari sunt oameni care au luptat dur şi mult timp. Sunt învăţaţi să se bată, iar când se bat sunt uneori trataţi în mod injust. Vom examina, deci, asta”, a declarat Trump.

Printre alții, Trump intenţionează să-l graţieze pe un militar de elită, acuzat că a înjunghiat mortal un deţinut rănit, în vârstă de 15 ani, în timp ce primea îngrijiri de la un medic. Edward Gallagher mai e acuzat că a împuşcat cu puşca de precizie o tânără şi un bătrân şi a tras în zone locuite cu mitraliera grea.

Presa evocă, de asemenea, trei militari din cadrul Corpului Puşcaşilor Marini, pedepsiţi de justiţia militară după ce s-au filmat, în 2011, urinând pe cadavre ale unor talibani ucişi în luptă.

Fostul comandant al forţelor NATO, fostul amiral James Stavridis, a transmis că nu este de acord cu demersul președintelui SUA

”Eu am comandat mai mulţi militari decât vrea Trump să graţieze. Eliberarea lor va slăbi armata. (Acest tip de graţiere) consolidează propaganda inamică, pentru că ei pot să spună că noi nu ne respectăm propriile principii” şi îi va determina ”să se comporte şi mai barbar”, a subliniat el, într-un articol pentru Time.

”Mesaj rău. Precedent rău. Abdicarea responsabilităţii noastre morale reprezintă un risc pentru noi”, a scris, pe Twitter, generalul Martin Dempsey, un fost şef al Statului Major american.

Pete Buttigieg, fost militar gay, care a servit în Afganistan, a declarat că o astfel de grațiere ar fi de-a dreptul ”dezgustătoare” și ”un afront adus ideii de ordine şi disciplină, un afront faţă de legile războiului.

Citeşte mai multe despre:   Donald Trump,   SUA