Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe SUA declară RĂZBOI COMERCIAL Europei. Trump impune UE taxe vamale de 7,5 miliarde dolari: Care vor fi cele mai afectate state și ce produse vor fi suprataxate

SUA declară RĂZBOI COMERCIAL Europei. Trump impune UE taxe vamale de 7,5 miliarde dolari: Care vor fi cele mai afectate state și ce produse vor fi suprataxate

Un articol de: Redacția B1.ro - 18 Oct 2019, 13:11
Foto: Hepta.ro Externe

Tensiunile economice dintre SUA și Uniunea Europeană se acutizează, iar Donald Trump pare decis să declare război comercial blocului comunitar.

DOAMNE, DUMNEZEULE! BIETUL SILVIU PRIGOANĂ! DIN PĂCATE A PIERDUT LUPTA! DISPERARE PENTRU ADRIANA BAHMUŢEANU (GALERIE FOTO)

Administraţia americană tocmai a impus taxe vamale în valoare de 7,5 miliarde dolari pentru bunuri provenite din ţările UE.

DRAMĂ ÎN TEATRUL ROMÂNESC: FLORIN PIERSIC JR., MESAJ DESPRE MOARTEA TATĂLUI SĂU! S-A ÎNTÂMPLAT ÎN URMĂ CU PUŢIN TIMP

Taxele, care vor afecta, în principal, Spania, Germania, Franţa şi Marea Britanie, au intrat în vigoare vineri, la ora 4:01 GMT, anunță Agerpres citând agenția EFE.

TRAGEDIE ÎN MUZICĂ! ADIO, RONA HARTNER! CU REGRET VĂ ANUNȚĂM CĂ…

Taxarea exporturilor din UE a venit după decizia de la începutul lunii octombrie a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMS) în favoarea SUA privind subvenţiile ilegale pe care le-a primit producătorul european de avioane Airbus, ceea ce a autorizat Washingtonul să aplice sancţiuni în sumă de 7,5 miliarde dolari (circa 6,900 miliarde euro) anual.

UE, la rândul său, aşteaptă ca OMC să se pronunţe într-un caz similar legat de ajutoarele americane pentru Boeing şi a avertizat SUA că va răspunde cu aceeași monedă.

Cele mai afectate patru ţări sunt Spania, Franţa, Germania şi Marea Britanie, dar taxele vor afecta, în măsură mai mică, şi restul economiilor de pe piaţa unică europeană, ceea ce a declanşat o etapă de tensiuni între SUA şi blocul comunitar.

Lista produselor supuse unor taxe adiţionale de import de 25% "ad valorem"' se concentrează pe produse din Spania (brânză proaspătă, măsline şi ulei de măsline, printre altele), dar şi Franţa (vin, brânzeturi), Germania (cafea, biscuiţi, napolitane), Marea Britanie (whisky, dulciuri) şi Italia (brânzeturi), la care se adaugă cele provenite din peste 20 de ţări comunitare.

În total, Guvernul spaniol a estimat la 841 milioane dolari impactul economic al majorării taxelor vamale, dar a precizat că sumele nu sunt uşor de calculat şi pot varia pe parcursul zilelor, fiind complicat deoarece codurile vamale pe care SUA le aplică "nu sunt aceleaşi" precum cele din Spania şi restul UE.

Trump a avertizat miercuri că SUA "nu pot pierde" într-un ipotetic război comercial cu UE, aşa cum, a susținut el, au demonstrat în confruntarea cu China.

"(Cu China) s-a demonstrat că nu putem pierde un război al taxelor. (...) În cazul Uniunii Europene câştigăm 7,5 miliarde. Iar Italia are un procent de plătit", a spus Trump într-o conferinţă susținută la Casa Albă, cu omologul său italian, Sergio Mattarella.

Citeşte mai multe despre:   Donald Trump,   UE,   SUA,   Spania,   Franta,   Germania,   Marea Britanie
 
Loading...