Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Turcia: Acuzațiile la adresa susținătorilor lui Fethullah Gullen ajung la un alt nivel. Asupra simpatizanților clericului s-ar fi găsit bancnote misterioase de un dolar, despre care autoritățile spun că ar fi vrăjite

Turcia: Acuzațiile la adresa susținătorilor lui Fethullah Gullen ajung la un alt nivel. Asupra simpatizanților clericului s-ar fi găsit bancnote misterioase de un dolar, despre care autoritățile spun că ar fi vrăjite

Un articol de: - 29 Iul 2016, 12:31
Turcia: Acuzațiile la adresa susținătorilor lui Fethullah Gullen ajung la un alt nivel. Asupra simpatizanților clericului s-ar fi găsit bancnote misterioase de un dolar, despre care autoritățile spun că ar fi vrăjite Foto: middleeasteye.net Externe

În Turcia continuă arestările și demiterile celor suspectați că ar avea legături că clericul Fethullah gullen, considerat de puterea de la Ankara ca fiind cel responsabil pentru tenativa eșuată de lovitură de stat din 15 iulie.

Între timp, anchetatorii au găsit în cadrul unor percheziții la susținătării lui Gulen, advresarul președintelui Recep Tayyip Erdogan, mai multe bancnote de un dolar care ar arăta ierarhia în cadrul mişcării acuzate că ar fi în spatele loviturii de stat eşuate din 15 iulie, notează publicația Zaman.fr, citată de Adevărul

Potrivit ministrului turc al Justiției, Bekir Bozdag, citat de agenția Anadolu, aceste bancnote ar avea o semnificație misterioasă. Aceste bancnote ar fi nici mai mult nici mai puţin decât „vrăjite“.  Anchetatorii arată că acesta au fost distribuite de Gulen susţinătorilor săi.

„Aceste bancnote ar fi de fapt amulete vrăjite de Illuminati, ar conţine mai multe simboluri masonice şi oculte care fac referinţă la satanism şi prin care Gulen îi ţine sub control pe simpatizanţii săi“, notează presa pro-Erdogan.

Potrivit revistei germane ”Focus”, autoritățile turce au hotărât să arunce vina pentru lovitura de stat asupra lui Fethullah Gulen la o jumătate de oră după izbucnirea revoltelor. În acele momente, Serviciul secret britanic ( GCHQ, Government Communications Headquarters) a interceptat apeluri telefonice, e-mailuri şi SMS-uri ale oficialilor guvernamentali turci în care spun că epurările vor începe în ziua următoare şi că Gulen ar trebui să fie prezentat ca instigatorul loviturii de stat din 15 iulie.

Înte timp, casa lui Gulen din satul Korucuk, unde s-a născut clericul, va fi transformată într-o toaletă publică, în urma unei solicitări care ar fi venit din partea localnicilor, notează Beyaz Gazete.

În urma tentativei eșuate de lovitră de stat din Turcia, peste 1.600 de generali, amirali, ofiţeri şi subofiţeri au fost excluşi din armata turcă. De asemenea, ministerul Sănătăţii a anunţat că 5581 de angajaţi din domeniul medical au fost demişi. În plus, au fost închise 16 televiziuni, trei agenţii de presă, 23 de posturi de radio, 45 de ziare, 15 reviste, 29 de edituri, iar mai mulți jurnaliști se aaflă în custodia autorităților.

Citeşte mai multe despre:   Turcia,   Recep Tayyip Erdogan