Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Turcia bombardează poziţiile armatei siriene din provincia Idlib. În paralel, negociază cu Rusia...din nou (VIDEO)

Turcia bombardează poziţiile armatei siriene din provincia Idlib. În paralel, negociază cu Rusia...din nou (VIDEO)

Un articol de: Tudor Ionescu - 29 Feb 2020, 13:55
Sursă foto: hepta.ro Externe

Un număr de 48 de combatanţi care luptau de partea forţelor siriene ale lui Bashar al-Assad au fost ucişi în ultimele 24 de ore, atât în provincia Idlib, cât şi în apropierea oraşului Alep, relatează Observatorul Sirian.

Printre cei ucişi se numără şi 14 membri ai grupării teroriste Hezbollah, o organizaţie susţinută de Iran. În plus, alţi 30 de membri ai aceleiaşi grupări au fost răniţi.

Prezenţa grupării Hezbollah pe teren, deşi nesurprinzătoare, confirmă faptul că regimul lui Bashar al-Assad beneficiază atât de susţinere rusească (din aer), cât şi iraniana (la sol).

În ciuda atacurilor armatei turce, forţele siriene şi cele ruseşti şi-au continuat și sâmbătă atacurile aeriene asupra mai multor ţinte din provincia Idlib

În acelaşi timp, Reuters relatează că Rusia şi Turcia au făcut un nou aşa-zis acord, care ar fi menit să reducă tensiunile din provincia Idlib, deşi ambele părţi au precizat că-şi vor continua operaţiunile militare.

"Au fost luaţi în calcul pasi concreţi pentru a fi instalată stabilitate pe termen lung în Idlib. Ambele părţi şi-au confirmat obiectivul de a reduce tnsiunile de la sol, în timp ce continua să lupe împotriva teroriştilor", a precizat Serghei Lavrov, sâmbăta, în urma încheierii discutilor purtate cu partea turca la Ankara.

Altfel spus, conflictul va continua, deşi nu ar fi exclusă o mai mare prudenţă din partea Siriei şi a Turciei în a-şi bombarda trupele reciproc. De precizat că este improbabil că, pe termen lung, trupele lui Bashar al-Assad să renunţe la cucerirea întregii provincii Idlib.

Rămâne de văzut şi dacă acest acord va fi respectat, dat fiind faptul că Rusia a încălcat deja un acord pe care-l făcuse cu Turcia în toamna anului trecut.

Înţelegerea dintre Rusia şi Turcia vine la scurt timp după ce şi NATO a transmis un avertisment atât Moscovei, cât şi lui Bashar al-Assad. Prin vocea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, Federaţiei Ruse şi trupelor președintelui Bashar al-Assad li s-a cerut să-şi oprească ofensivă din provincia Idlib.

În momentul de faţă, oraşul Idlib este protejat de armata turcă. Dar situaţia nu poate fi de durată din cauza riscurilor izbuncirii unui conflict chiar mai serios între Turcia şi Şiria. 

Foto: Localizarea provinciei Idlib (sursă foto: Google Maps)

 

Momentul în care un lansator de rachete sirian a fost distrus, aparent de către forțele turce 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Siria,   Turcia,   Idlib