Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe EXCLUSIV // Ce urmează pentru Erdogan, după ce partidul său a pierdut primăria din Istanbul. Istoric: Opoziția se poate trezi cu dosare, manifestațiile de amploare sunt puțin probabile
Exclusiv online

EXCLUSIV // Ce urmează pentru Erdogan, după ce partidul său a pierdut primăria din Istanbul. Istoric: Opoziția se poate trezi cu dosare, manifestațiile de amploare sunt puțin probabile

Un articol de: Sebastian Pricop - 24 Iun 2019, 12:09
EXCLUSIV // Ce urmează pentru Erdogan, după ce partidul său a pierdut primăria din Istanbul. Istoric: Opoziția se poate trezi cu dosare, manifestațiile de amploare sunt puțin probabile Sursă foto: Hepta.ro Externe

EXCLUSIV ONLINE // Locuitorii celui mai mare oraş al Turciei, Istanbul, i-au dat preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pentru a doua oară o lovitură teribilă şi au votat într-un mod categoric pentru alegerea candidatului opoziţiei Ekrem Imamoglu (Partidului Republican al Poporului) ca primar, într-un tur de scrutin ce a fost repetat după ce rezultatele din martie au fost anulate la dorinţa liderului de la Ankara.

Dacă în martie, Imamoglu a luat 48,8% din voturi, în timp ce candidatul Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP) a obţinut 48,55% din voturi, acum locuitorii din Istanbul au votat masiv în favoarea lui Imamoglu, diferenţa dintre cei doi fiind de aproape 10%. (Detalii AICI)

Mesajul primit de Erdogan de la popor

Contactat de B1.ro, istoricul Ionuț Cojocaru, un fin cunoscător al Turciei, a subliniat că această înfrângere este şi un mesaj adresat preşedintelui Recep Erdogan de către alegători, lucru ce arată că încrederea cetăţenilor în el este în declin, iar felul în care a condus ţara după momentul presupusei lovituri de stat din 2016 când a început epurări masive, eliminând aproape complet opozanţii şi punând presa prin cenzură sub control complet se poate întoarce acum împotriva lui.

De altfel, Erdogan s-a bazat în alegerile pentru primăria Istanbul pe Binali Yıldırım, un apropriat preşedintelui căruia i-a fost mereu fidel şi a acţionat precum i-a cerut. Acesta a fost şi ultimul premier al Turciei înainte ca această funcţie să fie abolită ca urmare a modificărilor constituţionale care au dus la întărirea concentrarea tutoror puterilor în stat în mâinile lui Erdogan.

La ce se poate aștepta Opoziția

Istoricul Ionuţ Cojocaru nu exclude acum ca noul primar al Istanbului sau opoziţia să se trezească cu dosare sau cu încerceri ale instituţiilor de forţă ale lui Erdogan de înlăturare din funcţie.

Acesta a arătat că acum Erdogan încearcă să proiecteze o imagine de forţă în ochii populaţiei, iar din această cauză face şi toate jocurile pe plan extern care l-au prins între Statele Unite (Turcia fiind membru NATO) şi Rusia (cu care a încheiat un contract de achiziţie a sistemul antirachetă S-400).

Cât priveşte posibilitatea apariţiei unor manifestaţii de amploare în Turcia împotriva regimului lui Erdogan, Ionuţ Cojocaru a arătat că acest lucru este greu de crezut în lipsa unor noi elemente care să provoace deoarece oamenii şi-au manifestat pentru moment nemulţumirea prin vot,. Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

De asemenea, acesta a arătat că manifestaţiile sunt şi foarte greu de organizat în Turcia deoarece forţele de ordine ţin foarte atent sub supraveghere tot ce se întâmpla cu adunările publice după protestele de amploare din Piaţa Taksim, dar şi în contextul conflictului cu kurzii.

Înfrângere de moral

Prin urmare putem concluzia că alegerile locale din Turcia nu reprezintă decât o înfrângere de moral pentru preşedintele Recep Erdogan, deoarece puterile suplimentare pe care şi le-a acordat în 2017 odată cu schimbarea Constituţiei îi permit acestuia să conducă cu o mână forte destinele turcilor.

Mandatul de preşedinte al lui Erdogan se încheie în 2023, iar până atunci acesta va trebuie să se înfrunte cu dosare grele de rezolvat pe plan extern unde a reuşit să ajungă între Rusia şi SUA, dar şi cu o opoziţie ce începe să capete sprijinul populaţiei care pentru mult timp l-a venerat pe Erdogan pentru rezultatele economice extraordinare pe care le-a reuşit în primele două mandate de premier.

Citeşte mai multe despre:   Recep Tayyip Erdogan_1