Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe UPDATE // Turcia continuă asaltul asupra kurzilor din nord-estul Siriei, iar bilanțul morților este în creștere. Avanposturile milițiilor locale, atacate cu baraje de artilerie

UPDATE // Turcia continuă asaltul asupra kurzilor din nord-estul Siriei, iar bilanțul morților este în creștere. Avanposturile milițiilor locale, atacate cu baraje de artilerie

Un articol de: Vladimir Ionescu - 09 Oct 2019, 17:13
sursa foto: Recep Tayyip Erdoğan/Facebook Externe

UPDATE 2 // Cel puţin 11 persoane, dintre care 8 civili, au fost ucise miercuri în cursul ofensivei armatei turce asupra forţelor kurde din nord-estul Siriei, conform informaţiilor furnizate de Observatorul sirian pentru drepturile omului, transmite AFP citat de Agerpres.

UPDATE // Turcia a atacat avanposturile milițiilor kurde din nord-estul Siriei, miercuri, lansând atacuri aeriene și baraje de artilerie, într-o operațiune transfrontalieră. 

Astfel, mii de oameni din orașul Ras al Ain s-au refugiat înspre provincia Hasaka, controlată de Forțele Democratice Siriene conduse de kurzi. Până la acest moment, FDS a anunțat moartea a doi civili, dar și alți doi răniți, potrivit Reuters.

Știrea inițială // Turcia a început, miercuri, ofensiva împotriva kurzilor din nord-estul Siriei, cu un asalt aerian care a lovit orașul de graniță Ras al Ain, relatează Reuters.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat începerea acțiunii, pe care a descris-o ca fiind îndreptată spre eliminarea unui așa-zis „coridor al terorii” de la granița sudică a Turciei.
Ankara a primit elanul de care avea nevoie pentru această operațiune odată cu decizia SUA de a-și retrage trupele din Levant, într-o schimbare bruscă de politică impusă de Administrația Trump, care a fost caracterizată de milițiile kurde drept o trădare.

Kurzii din nord-estul Siriei, parte integrantă din Forțele Democratice Siriene, au fost printre cei mai importanți parteneri ai SUA în Războiul din Siria și s-au bucurat, până în aceste luni, de sprijin logisitco-militar din partea americanilor. 

Odată cu retragerea militarilor SUA din regiune, kurzii au rămas practic descoperiți în fața Turciei, care deși a fost o bună perioadă de timp în aceeași tabără în Războiul din Siria, dată fiind apartenența la NATO, a refuzat să colaboreze cu FDS. Este deja cunoscut că între turci și kurzi există tensiuni istorice, în mare parte bazate pe revendicări teritoriale contradictorii.

„După cum spus cu fermitate înainte, doar pentru a reitera, dacă Turcia face ceva, ce eu, în grozava și inegalabila mea înțelepciune, voi considera ca fiind peste limite, voi distruge și voi șterge orice urmă a economiei din Turcia (Am mai făcut-o înainte)”, scria Trump pe Twitter, în urmă cu două zile, în ceea ce se voia a fi un avertisment îndreptat către Ankara.

B1.RO prezenta, într-un material mai amplu, mișcările politice din ultimele săptămâni, care au condus la situația de moment din Siria. (Detalii AICI)
 

Citeşte mai multe despre:   Turcia,   Siria
 
 
Loading...