Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Donald Tusk se opune revenirii Rusiei alături de marile puteri din G7: 'Motivele excluderii rămân valabile'

Donald Tusk se opune revenirii Rusiei alături de marile puteri din G7: 'Motivele excluderii rămân valabile'

Un articol de: Sebastian Pricop - 24 Aug 2019, 20:55
Foto: gov.ro Externe

Cu ocazia prezenţei în staţiunea franceză Biarritz, unde are loc summitul anual al G7, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că se opune reprimirii Rusiei în rândul celor mai puternice state ale lumii.

Această propunere a fost făcută de preşedintele american Donald Trump, dar Tusk a subliniat că toate motivele excluderii rămân valabile. Rusia a fost exlusă în 2014 după anexarea Crimeii şi agresiunea din Estul Ucrainei.

”În urmă cu un an, în Canada, preşedintele Trump a sugerat reinvitarea Rusiei la G7, declarând deschis că anexarea Crimeei de Rusia a fost parţial justificată şi că noi ar trebui să acceptăm această realitate”, a spus Tusk. 

”În niciun caz nu putem fi de acord cu această logică”, a subliniat preşedintele Consiliului European.

Donald Tusk a menţionat că motivele pentru care Moscova a fost exclusă de la reuniunile G7 sunt încă valabile şi că, mai mult, există noi motive, precum ”provocarea rusă privind Marea Azov”, referire evidentă la cazul marinarilor ucraineni arestaţi în noiembrie 2018 în strâmtoarea Kerci.

”În al doilea rând, când Rusia a fost invitată la G7 pentru prima dată, s-a crezut că ea va urma calea democraţiei liberale, a statului de drept, a drepturilor omului. Este cineva dintre noi care poate spune cu deplină convingere că Rusia se află pe acest drum?”, a accentuat Donald Tusk.

La începutul acestei săptămâni, Germania, Franţa şi Marea Britanie au respins şi ele ideea reinvitării Rusiei la summiturile G7.

Citeşte mai multe despre:   Donald Tusk,   Donald Trump
 
 
 
Loading...