Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ucraina marchează 25 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl

Ucraina marchează 25 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl

Ucraina marchează 25 de ani de la cel mai mare accident nuclear din lume, de la Cernobîl. O explozie la unul din reactoarele centralei, a trimis un nor de precipitaţii radioactive pe întreg teritoriul Europei, dar şi pe părţile estice ale Americii de Nord, şi a ucis cel puţin 30 de persoane. Un număr semnificativ de oameni au murit ulterior, din cauza îmbolnăvirii cu radiaţii.

Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei Cernobîl, care se afla pe atunci în Uniunea Sovietică, a explodat. Şi în prezent, este instaurată o zonă interzisă în jurul centralei, pe o distanţă de 30 de km.
Suprafete mari din Ucraina, Belarus si Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane.

Raportul Forului Cernobîl din 2005, a atribuit 56 de decese directe și a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 de milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2002.

Aniversarea vine în mijlocul altor proteste globale împotriva energiei nucleare şi a eforturilor Japoniei de a stopa scurgerile de radiaţii de la centrala avariată de la Fukushima.Pentru a marca cei 25 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl, reprezentanţii a 50 de ţări, precum şi Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, se întâlnesc, marţi, la Kiev, pentru o conferinţă şi un summit pe această temă.

Premierul francez, Francois Fillon va coprezida conferinţa donatorilor pentru strângerea a 740 de milioane de euro, sumă de care mai este nevoie pentru a realiza un nou sarcofag de beton, care să izoleze reactorul distrus al centralei de la Cernobîl.

Ulterior, Preşedintele Comisiei Europene va deschide lucrările unui summit cu privire la folosirea energiei nucleare în scopuri civile.

25 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl
Citeşte mai multe despre:   Ucraina
 
 
 
Loading...