Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ucraina, pregătită să discute despre aplicarea dublei cetățenii: Vestea vine în ciuda anchetei privind verificarea în masă a pașapoartelor românești, rusești, poloneze și maghiare

Ucraina, pregătită să discute despre aplicarea dublei cetățenii: Vestea vine în ciuda anchetei privind verificarea în masă a pașapoartelor românești, rusești, poloneze și maghiare

Un articol de: Vladimir Ionescu - 16 Oct 2019, 12:17
Externe

Ucraina este gata să discute despre aplicarea dublei cetățenii, a declarat Dmitry Kuleba, vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană și euroatlantică, în cadrul unui briefing, precizând că Ministerul Afacerilor Externe și miniștrii de la Kiev lucrează la diverse abordări în acest sens, potrivit bucpress.eu.

Dmitry Kuleba susține că autoritățile s-au „maturizat” în sfârșit  și pot  aborda problema, iar inițiativa va permite milioanelor  de oameni să păstreze  legătura cu Ucraina.

„Așa s-a întâmplat,  că milioane de oameni au plecat peste hotare. Și noi suntem datori să păstrăm legătura lor cu Ucraina. Și pașaportul, cetățenia, reprezintă un mijloc cert de a păstra o astfel de legătură. Mă bucur  că se conturează  o evoluție în această problemă. Și sper,  că va fi susținută de societate, pentru că interdicția pentru dubla cetățenie a fost creată într-un context aparte, iar acum contextul este total  diferit”, a afirmat Kuleba.

Declarația demnitarului ucrainean vine, totuși, în contradicție cu inițiativa procuraturii generale din Ucraina privind verificarea în masă a pașapoartelor românești, maghiare, poloneze și rusești.

Demersul a apărut pe fondul dosarului inițiat de procurorii ucraineni, care anchetează o presupusă pregătire a unei ingerințe în integritatea teritorială a Ucrainei, prin conspirația prealabilă a unui grup de persoane, combinată cu instigarea la ostilitate națională.

„În cadrul dosarului  se investighează informații despre eliberarea în masă a pașapoartelor de cetățenie ale  Ungariei, României, Poloniei și Rusiei, respectiv rezidenților din regiunile de vest ale Ucrainei și teritoriilor ocupate provizoriu  din regiunile Donețk și Lugansk, care în viitor pot devein reale amenințări la integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei prin consolidarea dispozițiilor separatiste  și de autonomie printre compatrioți (crearea autonomiilor național-teritoriale după principiul apartenenței entice  a unor circumscripții separate în locurile de reședință compactă a comunităților naționale, sistemelor de  educație în limbile minoritare etc.)”, se specifică, într-o declarație a unui portal ucrainean.

Reamintim că în opinia  fostului ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, diaspora ucraineană are nevoie de dublă cetățenie. Klimkin a spus, că „susține în mod constant" acordarea unei cetățenii duble persoanelor, care sunt forțate să părăsească Ucraina pentru a lucra în străinătate. El consideră că acest lucru nu este o catastrofă, ci o provocare pentru Ucraina

„Cred că trebuie să stabilim criteriile. Cu siguranță, trebuie să înaintăm spre aceasta. Pierdem mii și mii de ucraineni, care ar putea lucra aici, nu numai în organele de stat sau în oarecare birocrație sau afaceri, ci și pentru a dezvolta și promova  cultura ucraineană modernă", a spus ministrul, precizând că această dublă cetățenie nu va fi acordată militarilor sau celor care dețin anumite funcții în structurile de stat.

Citeşte mai multe despre:   Ucraina
 
Loading...