Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe UE a demarat procedura de sancţiuni pentru deficit excesiv împotriva Spaniei şi Portugaliei

UE a demarat procedura de sancţiuni pentru deficit excesiv împotriva Spaniei şi Portugaliei

Un articol de: - 12 Iul 2016, 19:59
UE a demarat procedura de sancţiuni pentru deficit excesiv împotriva Spaniei şi Portugaliei foto: diacaf.com Externe

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au aprobat marţi demararea unei proceduri de sancţiuni pentru deficite excesive împotriva Spaniei şi Portugaliei, transmite Reuters.

Această decizie, care era aşteptată din partea Consiliului European, va permite acum Comisiei Europene să propună eventuale amenzi într-un interval de 20 de zile. Este posibil ca cele două state vizate să fie private de accesul la fondurile europene.

Săptămâna trecută, Executivul comunitar a reproşat Spaniei şi Portugaliei că au înregistrat în 2014 şi 2015 deficite publice mai mari de limita autorizată de 3% din Produsul Intern Brut şi că nu le-au redus în ritmul convenit.

Regulile europene prevăd amenzi de până la 0,2% din PIB pentru ţările care nu îşi corectează deficitele excesive. Până acum însă astfel de sancţiuni nu au fost aplicate niciodată.

În 2015, deficitul Spaniei s-a situat la 5,1% din PIB, mult peste ţinta de 4,2% negociată cu partenerii din UE, conform planului care prevedea reducerea graduală a deficitului, până la un nivel de sub 3% din PIB.

De asemenea, Portugalia a raportat în 2015 un deficit de 4,4% din PIB, faţă de un obiectiv de 2,5% din PIB negociat cu partenerii din UE.

Guenther Oettinger, comisarul european pentru Economie şi Societatea Digitală, a făcut presiuni pentru adoptarea unor măsuri împotriva Spaniei şi Portugaliei, pe motiv că aceste state nu şi-au îndeplinit ţintele bugetare, argumentând că Bruxelles-ul trebuie să acţioneze pentru a-şi menţine credibilitatea.

În mai, Comisia Europeană s-a abţinut de la impunerea amenzilor imediat, anunţând că va revizui situaţia în iulie.

Luni, germanul Guenther Oettinger a declarat pentru publicaţia Bild: „Dacă Comisia Europeană vrea să-şi menţină credibilitatea privind reglementările bugetare, trebuie să aprobăm sancţiuni împotriva Spaniei şi Portugaliei”.A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

Citeşte mai multe despre:   sanctiuni,   UE,   Spania,   Portugalia