Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe UE a început o investigație pornind de la informaţiile despre exporturi de armament, inclusiv din România, în Siria

UE a început o investigație pornind de la informaţiile despre exporturi de armament, inclusiv din România, în Siria

Un articol de: - 09 Aug 2016, 23:01
UE a început o investigație pornind de la informaţiile despre exporturi de armament, inclusiv din România, în Siria Foto: cotidianul.ro Externe

Departamentul UE pentru Afaceri Externe a început o investigație după apariția mai multor informații potrivit cărora state est-europene, inclusiv România, ar exporta armament în țări din Orientul Mijlociu, care alimentează astfel părțile beligerante din zone de conflict, inclusiv grupările teroriste din Siria și Yemen.

Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe Federica Mogherini, a declarat că Serviciul European pentru Activităţi Externe este foarte activ și că sunt verificate informații cuprinse în raportul publicat de Reţeaua de Investigaţii Jurnalistice din Balcani şi de Proiectul de Monitorizare a Infracţionalităţii Organizate şi Corupţiei.

"SEAE (Serviciul European pentru Activităţi Externe  - n.r.) colectează deja informaţii despre armamentul descoperit în Siria şi Irak", a mai precizat acesta, citat de Mediafax.

Un raport elaborat de organizaţiile BIRN şi OCCRP arată că mai multe state-est europene, inclusiv România, au aprobat vânzări de armament de peste un miliard de euro, în ultimii patru ani, spre ţări din Orientul Mijlociu, care alimentează cu arme grupările care luptă în Siria. Toate acestea, în condițiile în care membrii UE și statele candidate la aderare pot autoriza exporturi de armament abia după ce se asigură că nu există riscul ajungerii armelor la organizaţii teroriste.

Informația conform căreia datele raportului sunt verificate a fost confirmată și de un alt funcționar european, care a ales să-și păstreze anonimatul.

Citeşte mai multe despre:   ancheta,   UE,   armament,   Siria,   Orientul Mijlociu