Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe UE adoptă sancțiuni împotriva șefului GRU și a unor sirieni, în cazul agentului Skripal otrăvit cu Noviciok

UE adoptă sancțiuni împotriva șefului GRU și a unor sirieni, în cazul agentului Skripal otrăvit cu Noviciok

Un articol de: B1.ro - 21 Ian 2019, 16:23
UE adoptă sancțiuni împotriva șefului GRU și a unor sirieni, în cazul agentului Skripal otrăvit cu Noviciok sursă foto: scmp.com Externe

Uniunea Europeană a impus, luni, sancțiuni împotriva șefului GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, a adjunctului acestuia și a doi agenți considerați responsabili de otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei acestuia, transmit AFP și dpa preluate de Agerpres.

Decizia vine în contextul în care agentul Skripal și fiica sa au fost otrăviți cu Noviciok, o substanță neurotoxică, în martie 2018, la Salisbury din Marea Britanie.

Prin urmare, UE a decis interzicerea călătoriilor în cadrul blocului comunitar și înghețarea activelor pentru „doi oficiali ai GRU (...) responsabili de posesia, transportul și utilizarea la Salisbury (Marea Britanie) a unui agent neurotoxic. De aceleași sancțiuni sunt vizați și șeful GRU și adjunctul acestuia.

În prezent, GRU este condus de Igor Kostiukov, care are mai mulți adjuncți. Acestea fiind spuse, urmează ca identitățile persoanelor sancționate să fie publicate în Jurnalul Oficial al UE.

Sursele citate amintesc că UE a impus sancțiuni similare și împotriva Centrului de studii și cercetări științifice - entitatea siriană responsabilă cu dezvoltarea și fabricarea de arme chimice, precum și împotriva a cinci responsabili sirieni „implicați direct” în activitățile Centrului.

Oficialii europeni au precizat că aceste sancțiuni sunt primele dictate în cadrul noului regim de măsuri restrictive împotriva folosirii și proliferării armelor chimice, adoptate de UE la 15 octombrie 2018.

Atacul cu Noviciok comis la Salisbury a constituit prima utilizare de arme chimice în Europa după Al Doilea Război Mondial, declanşând indignare la nivel internaţional şi expulzări masive de diplomaţi ruşi din ţări occidentale.

În plus faţă de Serghei Skripal, scrie publicația citată, fiica acestuia Iulia şi un poliţist, alte două persoane au fost contaminate cu Noviciok în iunie în zona oraşului Salisbury, una dintre acestea, o femeie, decedând.

Citeşte mai multe despre:   Serghei Skripal,   Uniunea Europeană_1,   GRU