Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe UE respinge ideea redesenării frontierelor în Balcanii de Vest. Discuția, iscată de o notă diplomatică neoficială care vorbește despre crearea unor state monoetnice în regiune

UE respinge ideea redesenării frontierelor în Balcanii de Vest. Discuția, iscată de o notă diplomatică neoficială care vorbește despre crearea unor state monoetnice în regiune

Un articol de: Vladimir Ionescu - 26 Apr 2021, 18:11
UE respinge ideea redesenării frontierelor în Balcanii de Vest. Discuția, iscată de o notă diplomatică neoficială care vorbește despre crearea unor state monoetnice în regiune foto: Pixabay Externe

Uniunea Europeană nu este de acord cu redesenarea frontierelor în Balcanii de Vest, a precizat un purtător de cuvânt al blocului comunitar, luni, într-un răspuns la nota diplomatică neoficială care propune destrămarea Bosniei și unirea Kosovo cu Albania, potrivit Reuters.

Este vorba despre un document nesemnat, care ar fi ajuns în cele mai înalte cercuri ale UE și care se referă la crearea unor state monoetnice în regiunea Balcanilor de Vest. Practic, conform notei respective, Serbia ar trebui să absoarbă entitatea Republika Srpska („Republica Sârbă”), una dintre principalele două unități administrativ-teritoriale din Bosnia, unde etnicii sârbi sunt majoritari. Cantoanele sale majoritar croate ar urma să se alăture Croației, în timp ce Albania s-ar uni cu zonele majoritar albaneze din Kosovo și Macedonia de Nord. Nordul sârb al Kosovo ar obține drepturi speciale de autonomie.

Discuția i-a alarmat pe bosniaci, care au văzut-o ca pe o amenințare la integritatea teritorială a țării, la două decenii de la momentul în care conflictele etnice provocau un adevărat război în regiune.

UE respinge ideea redesenării frontierelor în Balcanii de Vest, în replică la nota diplomatică neoficială care vorbește despre crearea unor state monoetnice în regiune

 

„Nu suntem absolut deloc în favoarea vreunei schimbări de frontiere”, a declarat Eric Mamer, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-o conferință de presă. Inclusiv Germania a anunțat deja, prin vocea ministrului Heiko Maas, că respinge vehement o asemenea inițiativă.

Două foste republici iugoslave, Croația și Slovenia, fac deja parte din UE. La rândul lor, Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Albania și Kosovo speră să adere și ele.

Cu toate acestea, UE a explicat că înainte de aderare trebuie să își rezolve conflictele și să promoveze reformele democratice. Chiar și așa, blocul comunitar dorește să păstreze legături apropiate cu regiunea, unde și Rusia, și China își construiesc pârghii de influență.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a discutat cu Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, la Bruxelles, iar luni a precizat că UE dorește „să vadă în continuări evoluții pozitive în ceea ce privește statul de drept” din Serbia, ca parte din discuțiile pentru aderare.

Cei doi oficiali au abordat discuțiile Belgradului cu Kosovo, care a fost parte din Serbia și a cărei independență nu este recunoscută de mai multe state UE, printre care și România, și Spania.

La Bruxelles vor veni în această săptămână și liderii din Macedonia de Nord și Kosovo.Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

Ursula von der Leyen a confirmat că blocul comunitar va sprijini construcția unei căi ferate între Belgrad și Macedonia de Nord, care speră să înceapă formal negocierile de aderare cu UE, care anul trecut erau spulberate din fașă de un veto dat de Bulgaria.

Citeşte mai multe despre:   Balcanii de Vest,   UE