Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe UE se angajează ca până în 2025 să reducă drastic utilizarea pungilor de plastic

UE se angajează ca până în 2025 să reducă drastic utilizarea pungilor de plastic

Un articol de: - 21 Noi 2014, 15:22
UE se angajează ca până în 2025 să reducă drastic utilizarea pungilor de plastic Foto: plasticfreetuesday.com Externe
Europenii vor trebui să folosească doar sacoșe din materiale textile sau din hârtie, după un acord încheiat în cadrul UE pentru a reduce cu peste trei sferturi până în 2025 utilizarea a miliarde de pungi din plastic de unică folosință care asfixiază apa și solul, informează AFP.

 ”Acordul va permite Europei să facă față eficient unei probleme de mediu”, și-a exprimat satisfacția ministrul italian al mediului, Gian Luca Galleti, a cărui țară deține președinția semestrială a UE.

”O realizare istorică”, astfel a catalogat decizia, eurodeputata din grupul Verzilor Margrete Auken. ”Este vorba despre primul acord la nivelul UE asupra unor obiective cu caracter obligatoriu pentru reducerea deșeurilor”, a subliniat ea.

Statele care nu au făcut acest lucru vor trebui să impună ca pungile din plastic să nu mai fie gratuite până la 31 decembrie 2018 și să ia măsurile necesare pentru a reduce consumul anual la 90 de pungi din plastic pe cap de locuitor până la 31 decembrie 2019.

În 2025, consumul anual nu ar trebui să depășească 40 de pungi pe cap de locuitor, în condițiile în care media europeană a fost de 178 în 2010.

Potrivit Comisiei Europene, există peste 8 miliarde de pungi din plastic pe an care devin deșeuri, afectând mediul.