Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe UE vrea să impună restricții companiilor străine care primesc subvenții guvernamentale

UE vrea să impună restricții companiilor străine care primesc subvenții guvernamentale

Un articol de: George Lupu - 06 Mai 2021, 10:59
UE vrea să impună restricții companiilor străine care primesc subvenții guvernamentale Foto: Hepta - Zuma Press / Nicolas Economou Externe

Uniunea Europeană va restricționa companiile străine care primesc subvenții guvernamentale. Măsur ar putea afecta în special companiile din China, susținute financiar de către guvernuld e la Beijing.

Comisia Europeană a propus miercuri trei instrumente noi care îi vor permite să investigheze contribuţiile financiare ale autorităţilor publice din ţările din afara UE. Acest lucru se va întâmpla firmele beneficiare înseacă să participe la piaţa europeană.

"Dorim ca fiecare companie care operează în Europa, indiferent de unde provine, să respecte regulile noastre interne", a declarat şefa concurenţei europene, Margrethe Vestager, în timpul unei conferinţe de presă.

Uniunea Europeană nu permite guvernelor europene să ofere sprijin financiar companiilor dacă acest ajutor subminează concurenţa loială. Cu toate acestea, regulile au permis subvenţiile externe de zeci de ani şi Comisia vrea să schimbe acest lucru.

Conform noii propuneri, Comisia doreşte să verifice contribuţiile în cazul în care cifra de afaceri a companiei achiziţionate la nivelul UE este de cel puţin 500 de milioane de euro (600 milioane de dolari) şi subvenţia externă este de cel puţin 50 de milioane de euro.

Comisia doreşte, de asemenea, să investigheze ofertele în procesele de achiziţii publice, unde valoarea estimată este de 250 de milioane de euro sau mai mare. Astfel, firmele care au primit sprijin străin şi caută să preia companiile europene vor trebui să dezvăluie cât au primit şi să obţină aprobarea de la comisie înainte de a continua cu tranzacţia.

Nedivulgarea informaţiilor poate duce la amenzi şi la o revizuire a tranzacţiilor. În plus, comisia doreşte să poată începe propriile investigaţii atunci când suspectează că s-a acordat o subvenţie străină, dar nu a fost divulgată. Propunerea va fi discutată acum de parlamentarii europeni şi de statele membre, înainte de a deveni lege.

Citeşte mai multe despre:   China,   UE,   Beijing