Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ultimatum pentru Qatar: Țările arabe au trimis o listă cu 13 condiții pentru încheierea boicotului. Închiderea televiziunii Al Jazeera, printre solicitări

Ultimatum pentru Qatar: Țările arabe au trimis o listă cu 13 condiții pentru încheierea boicotului. Închiderea televiziunii Al Jazeera, printre solicitări

Un articol de: - 23 Iun 2017, 14:32
Ultimatum pentru Qatar: Țările arabe au trimis o listă cu 13 condiții pentru încheierea boicotului. Închiderea televiziunii Al Jazeera, printre solicitări Foto: marhaba.qa Externe

​Patru state arabe care boicotează Qatarul din cauza presupusului sprijin acordat terorismului au trimis la Doha o listă cu 13 puncte care trebuie să fie îndeplinite pentru ca blocajul să se încheie. Una dintre solicitările formulate de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrain se referă la închiderea televiziunii Al Jazeera și a stațiilor afiliate, informează The Guardian

Lista a fost înmânată Qatarului de Kuweit, care mediază disputa, iar cele patru state au impus un termen de zece zile pentru îndeplinirea condițiilor. 

Iată care sunt cele 13 solicitări: 

1. Reducerea relațiilor diplomatice cu Iranul și închiderea misiunilor diplomatice din aceast stat. 
2. Ruperea tuturor legăturilor cu ”organizațiile teroriste”, în special cu Frăția Musulmană, Statul Islamic, Al-Qaida și Hezbollah. Înscrierea în mod oficial a acestora pe lista organizațiilor teroriste. 
3. Închiderea televiziunii Al-Jazeera și a stațiilor afiliate.
4. Închiderea organizațiilor de presă, finanțate de Qatar, direct sau indirect, printre care Arabi21, Rassd, Al Araby Al-Jadeed și Middle East Eye.
5. Închiderea unei baze militare turce din Qatar și încheierea oricărei cooperări militare cu Turcia pe teritoriul Qatarului. 
6. Oprirea tuturor mijloacelor de finanțare pentru indivizi, grupuri sau organizații care au fost desemnate ca fiind teroriste de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Bahrain, Statele Unite și alte țări. 
7. Predarea indivizilor doriți de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrain către țările lor de origine. 
8. Oprirea amestecului în treburile interne ale altor state. 
9. Încheierea legăturilor cu opoziția politică din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrain. 
10. Plătirea unor reparații sau compensații pentru pierderi de vieți omenești sau alte pierderi cauzate de politicile din ultimii ani ale Qatarului. 
11. Acceptul de a se supune unui audit lunar în primul an după ce s-au îndeplinit aceste cerințe, iar în al doilea an, în fiecare trimestru.
12. Alinierea din punct de vedere militar, politic, social și economic cu celelalte țări din Golf și țări arabe, conform acordului încheiat cu Arabia Saudită în 2014. 
13. Acceptarea acestor cereri în termen de zece zile de la trimiterea lor Qatarului. În caz contrar această listă nu mai este validă. 


 

Citeşte mai multe despre:   Qatar,   Arabia Saudita