Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ultimatumul dat de Donald Trump saudiților în războiul privind prețul petrolului: Scădeți producția sau veți pierde sprijinul militar american

Ultimatumul dat de Donald Trump saudiților în războiul privind prețul petrolului: Scădeți producția sau veți pierde sprijinul militar american

Un articol de: George Lupu - 30 Apr 2020, 18:16
Ultimatumul dat de Donald Trump saudiților în războiul privind prețul petrolului: Scădeți producția sau veți pierde sprijinul militar american Foto: hepta.ro Externe

În timp ce Statele Unite au presat Arabia Saudită să pună capăt războiului, privind prețul petrolului cu Rusia, președintele Donald Trump le-a dat liderilor saudiți un ultimatum.

Într-o convorbire telefonică din 2 aprilie, Trump l-a anunțat pe prințul coroanei saudite Mohammed bin Salman că, dacă Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEC) nu va începe să taie producția de petrol, el va fi neputincios să oprească congresmanii să adopte o legislație pentru retragerea trupelor americane din regat.

Trump a transmis mesajul prințului coroanei cu 10 zile înainte de anunțarea reducerilor de producție, scrie Reuters.

Gestul lui Donald Trump a fost interpretat drept încercarea acestuia de a proteja industria petrolieră a Statelor Unite de o scădere a prețurilor istorice, deoarece guvernele închid economiile din întreaga lume pentru a lupta împotriva coronavirusului.

Un înalt oficial american a declarat pentru Reuters că administrația le-a comunicat liderilor saudiți că, fără reducerea producțiee, „nu ar exista nicio modalitate de a opri Congresul american să impună restricții care ar putea duce la retragerea forțelor americane.” Oficialul a rezumat argumentul, realizat prin diverse canale diplomatice, spunând liderilor saudiți: „Apărăm industria dvs. în timp ce voi ne-o distrugeți pe a noastră.”

 

Acord istoric între Rusia, SUA și OPEC

 

Aceste informații au loc în contextul în care SUA, Rusia, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și alți actori au convenit, sâmbătă, să reducă producția pentru a crește prețurile pe fondul pandemiei de coronavirus, într-un acord fără precedent, care ar putea reduce oferta globală de petrol cu până la 20%, potrivit Reuters.

Grupul, cunoscut drept OPEC+, susține că a ajuns la un acord privind reducerea producției cu 9,7 milioane de barili pe zi, între mai și iunie, la capătul a patru zile de discuții și în urma insistențelor virulente venite dinspre Casa Albă, de unde președintele Donald Trump cerea cu insistență un consens pentru a opri declinul prețurilor.A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

Surse din OPEC+ susțin că, începând de la 1 mai, producția globală de petrol va fi redusă cu 20%. Deși a avut aceeași prevedere în varianta inițială, OPEC a scos acest aspect din versiunea finală anunțului.

 

Pețul unui baril de petrol West Texas Intermediate (WTI) s-a prăbușit, pe data de 20 aprilie la -36.38 de dolari

 

Prețul unui baril de petrol West Texas Intermediate (WTI) s-a prăbușit, pe data de 20 aprilie la -36.38 de dolari. El a fost, însă și de aproximativ -37 de dolari pe parcursul serii de luni. Este pentru prima dată în istorie când se întâmplă acest lucru.

În contextul pandemiei de coronavirus și practic a ”carantinării” economiilor, cererea de petrol practic s-a prăbușit. Mai multe rafinării din Canada și Statele Unite au ajuns să respingă, luni, petrolul livrat chiar și la un preț de 2 dolari/baril. Pe lângă cererea scăzută, o altă explicație, susțin Reuters și CNN, ar fi stocurile pline de petrol.

Totul în contextul în care prețul unui baril de petrol WTI se situa în ianuarie și la 61,5 dolari.

Citeşte mai multe despre:   Donald Trump,   SUA,   OPEC,   Rusia