Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ultimul discurs al lui Donald Trump în calitate de președinte al SUA. „Mișcarea pe care am creat-o abia începe”

Ultimul discurs al lui Donald Trump în calitate de președinte al SUA. „Mișcarea pe care am creat-o abia începe”

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 20 Ian 2021, 00:14
Ultimul discurs al lui Donald Trump în calitate de președinte al SUA. „Mișcarea pe care am creat-o abia începe” Foto: Hepta - Capital Pictures / Tasos Katopodis Externe

În ultimul său discurs în calitate de președinte al Statelor Unite, Donald Trump susține că mișcarea politică pe care a creat-o abia începe, iar agenda nu e despre republicani sau democrați, ci despre binele întregii națiuni. Mai spune că violența nu poate fi tolerată și că e un atac la tot ce prețuiesc americanii. Trump face și un bilanț al mandatului său și precizează că se va ruga pentru succesul administrației Joe Biden, arată fragmente din discurs, citate de Sky News.

 

Afirmațiile lui Donald Trump în ultimul său discurs în calitate de președinte al SUA

 

Casa Albă a dat publicității mai multe fragmente din ultimul discurs al lui Donald Trump în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii.

El se referă la violențele provocate la Capitoliu chiar de susținătorii săi în ziua în care Congresul a certificat victoria contracandidatului Joe Biden în alegerile prezidențiale. Spune despre acestea că i-au „îngrozit” pe toți americanii: „Violența politică este un atac asupra a tot ceea ce prețuim ca americani. Nu poate fi tolerată”.

Trump mai spune că  e „foarte mândru” că a fost primul președinte din ultimele decenii care „nu a început noi războaie”. El precizează chiar că a „restabilit puterea americană în țară și leadershipul american în străinătate” și că, în mandatul său, SUA „și-au revitalizat alianțele și au unit țările lumii pentru a rezista Chinei mai mult ca niciodată”. Trump mai spune despre administrația sa că „a construit cea mai mare economie din istoria lumii”. 

„Ca urmare a diplomației noastre îndrăznețe și a realismului bazat pe principii, am realizat acorduri de pace istorice în Orientul Mijlociu. E începutul unei noi ere pentru un nou Orient Mijlociu, iar noi ne aducem soldații acasă”, mai afirmă Trump.

Republicanul mai susține că „mișcarea pe care am creat-o abia începe” și că „agenda noastră nu era despre dreapta sau stânga, nu despre republicani sau democrați, ci despre binele întregii națiuni”. 

Donald Trump mai precizează în discursul său că „se va ruga pentru succesul” administrației lui Joe Biden.S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

 

Joe Biden devine, de miercuri, președintele SUA

 

Din 20 ianuarie, democratul Joe Biden devine, oficial, al 46-lea președinte al Statelor Unite. La rândul ei, Kamala Harris, devine prima femeie care ajunge în funcția de vicepreședinte al SUA.

În timpul ceremoniei de învestire, Biden și Kamala vor trebui să treacă prin patru momente importante, începând cu depunerea jurământului, informează B1 TV. Învestirea se va face, însă, în condiţii cu totul neobişnuite, centrul capitalei fiind transformat într-o adevărată fortăreaţă. În plus, de la ceremonie va lipsi învinsul în alegeri, preşedintele încă în exerciţiu Donald Trump.

Cel mai important moment al instalării în funcţie a lui Joe Biden este cel al depunerii jurământului de către noul președinte, lucru care de regulă are loc în prezența șefului Curţii Supreme de Justiţie, în fața cladirii Capitoliului. Joe Biden va trebui să citească un segment al articolului 2 din Constituția Statelor Unite care stipulează că: „Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite″.

Din acel moment, Joe Biden își va începe oficial mandatul, iar la scurt timp după aceea și Kamala Harris va trebui să depună juramantul. În mod normal ar fi trebuit sa fie prezent și Donald Trump care, însă, a anunțat că nu va veni. Din partea Administrației Trump va fi prezent vicepreședintele Mike Pence.

Imediat după depunerea jurămantului, noul președinte, noua Primă Doamna, împreună cu vicepreședintele și soțul ei vor asista la o paradă militară care, în mod tradițional, are loc la baza Capitoliului. Repetiții de ultim-moment au avut loc în ciuda măsurilor dure de securitate.

Un alt moment important îl reprezintă așa-numita escortă prezidențiala, altfel spus drumul pe care noul președinte îl va face de la Capitoliu până la Casa Alba. Președinții au parcurs acest drum ori pe jos, ori cu mașina. Din cauza stării tensionate din Washington este, însă, puțin probabil ca Serviciul Secret american sa îi permită lui Joe Biden să meargă pe jos.

În aceeaşi zi, Joe Biden se va muta la Casa Albă, care-i va fi reşedinţa pentru următorii patru ani. Conform tradiției, noul cuplu prezidențial ar trebui întâmpinat de cel anterior, însă nici acest lucru nu se va întampla din cauza refuzului lui Donald Trump și al Melaniei Trump de a participa la festivităţi.

În jur de 25.000 de membri ai Gărzii Naționale au fost desfășurati, iar în jurul Capitoliului și al altor clădiri guvernamentale a fost creat un perimetru de securitate. În plus, pe străzi au fost trimise patrule de soldați și au fost amplasate baricade și puncte de control.
 

Citeşte mai multe despre:   Donald Trump,   presedinte SUA,   ultimul discurs Donald Trump,   Casa Alba,   Joe Biden,   Kamala Harris