Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un an de la debutul protestelor ”vestelor galbene”: Parisul este din nou scena manifestațiilor violente (VIDEO)

Un an de la debutul protestelor ”vestelor galbene”: Parisul este din nou scena manifestațiilor violente (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 16 Noi 2019, 20:40
Sursă foto: Twitter / @Ian56789 Externe

Parisul este din nou scena protestelor violente, la împlinirea unui an de la debutul mişcări ”vestelor galbene”. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții care au incendiat autoturisme și pubele și au vandalizat mai multe clădiri, printre care și sediul unei bănci. 

Situația a scăpat de sub control în jurul orei prânzului, moment în care forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene. De altfel, autoritățile erau pregătite pentru mobilizarea din cursul zilei, dispozitive impresionante de poliție fiind desfășurate la Paris. Accesul în centrul orașului a fost blocat protestatarilor.

Câteva zeci de persoane în negru și cu cagule au atacat cu pietre intrarea într-un centru comercial, au spart vitrinele unui hotel învecinat și au incendiat mașini și pubele. 

Pompierii au intervenit de mai multe ori.

Și de această dată, protestatarii s-au organizat pe rețelele sociale.

Izbucnită pe 17 noiembrie 2018 ca reacţie la introducerea unei taxe pe carburanţi, mişcarea ”vestelor galbene” şi-a multiplicat în timp revendicările, majoritatea sociale, de la creşterea puterii de cumpărare sau majorarea pensiilor până la creșterea salariului minim și crearea de locuri de muncă. Președintele Macron a dat înapoi și a renunțat la taxa în cauză și a anunțat măsuri economice menite să sprijine clasa de mijloc. Revendicările vestelor galbene sunt însă și de natură politică, nu o dată manifestanții cerând demisia preşedintelui şi a guvernului, dizolvarea Parlamentului şi chiar schimbarea sistemului politic actual cu unul în care deciziile importante să fie luate doar prin referendum.

Infiltrarea printre manifestanți a unor elemente extremiste a compromis treptat demersul iniţial. Așa se explică de ce, în prezent, mişcarea ,,vestelor galbene'' este sinonimă cu distrugeri, incendieri, haos şi lupte de stradă cu forţele de ordine.

În ultimele luni însă, manifestaţiile au fost mai puţine şi cu participare foarte slabă.

Potrivit unui sondaj de opinie, 55% dintre francezi sunt de acord cu revendicările ”vestelor galbene” şi simpatizează cu mişcarea, însă aproximativ 70% nu sunt de acord cu reluarea manifestaţiilor săptămânale și dezaprobă total violențele.

Potrivit Ministerului Economiei, mişcarea ”vestelor galbene” a produs pagube de 2,5 miliarde de euro economiei Franţei ca urmare a distrugerilor produse şi a blocării activităţii comerciale.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Paris
 
Loading...