Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un avion MISTERIOS a revenit pe Terra după o misiune SECRETĂ de doi ani în spațiul cosmic

Un avion MISTERIOS a revenit pe Terra după o misiune SECRETĂ de doi ani în spațiul cosmic

Un articol de: - 09 Mai 2017, 16:36
Externe

Avionul american spațial reutilizabil X-37B Orbital Test Vehicule a aterizat cu succes pe cosmodromul de la Cape Canaveral, dupa ce a stat 700 de zile pe orbită, a anunțat US Air Force fără să deconspire misiunea avută și care a suscitat din plin curiozitatea publicului, relatează Uniland.

Aparatul fără pilot a petrecut mai bine de dou ani în spațiul cosmic, se precizează pe pagina oficială de Twitter a aviației militare a SUA. Aceasta a fost cea de-a patra misiune a aparatului.

Proiectul secret X-37B al companiei Boeing a demarat sub egida NASA în 1999. Inițial, naveta de utilizare multipla X-37 a fost concepută pentru remedierea sateliților aflați pe orbita circumterestră. În 2004 însă programul a fost secretizat și încredințat US Air Force.

Începând din 2010, aparatele efectuează zboruri experimentale orbitale. În opinia experților, X-37 ar putea fi folosit atât pentru testarea unor tehnologii noi, cât și pentru transportul în spațiu a sateliților spion. Ipotetic vorbind, ele ar putea fi echipate inclusiv cu armament, dar Pentagonul a dat asigurări că acest aspect nu intră în planurile sale.

Dar asta nu a liniștit cu nimic alimentatorii cu variante conspiraționiste. De exemplu, potrivit The Independent, Fundația pentru o Lume Sigură, care se ocupă cu promovarea explorărilor spațiale pașnice, a declarat că secretomania imensă din jurul acestui zbor ascunde, de fapt, testarea unor super arme. Alte ipoteze conspiraționiste au vizat testarea unui scut electromagnetic și spionarea unui satelit al Chinei.

Rămâne de văzut dacă vom afla mai multe în toamnă, când stația aeriană de la Cape Canaveral va lansa avionul X-37B în cea de-a cincea lui misiune.